2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Látványos lesz a Tisza vízszintemelkedése

Látványos lesz a Tisza vízszintemelkedése

Az összes kisebb folyón első- és másodfokú készültség mellett vonul le az árhullám – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán pénteken.

Siklós Gabriella azt mondta, hogy az állami védvonalak mentén sehol sincs szükség beavatkozásra azon túl, hogy a vízügy munkatársai fokozott figyelőszolgálatot látnak el. 

A Tarnán és a Sajón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. Ezen folyók legfelső szakaszain, Tarnaméránál és Sajópüspökinél azonban már apadást tapasztalnak – hangsúlyozta.

Mivel a Tiszába sok kisebb folyó torkollik, ott még látványos lesz a vízszint emelkedése. Ha eléri a Bodrog árhulláma, akkor Tokaj környékén is számolni kell elsőfokú készültséggel, ez azonban csak vasárnap-hétfő táján várható – tette hozzá.

Az OVF adatai szerint a Tisza vízszintje Szolnoknál az elmúlt két napban 277 centiméterről 449 centiméterre nőtt.

Az árvízi védekezés szempontjából a havazás jót jelent, ez a csapadék ugyanis egyelőre nem kerül bele a folyómederbe – mondta.

A szóvivő kiemelte, hogy a Dunát egyáltalán nem érinti az árvíz, sőt ott kisebb apadás figyelhető meg.

Az OVF négy-hat napra készít előrejelzést, ez alapján úgy tűnik, nem romlik majd az árvízi helyzet – mondta Siklós Gabriella.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(forrás: MTI/Peaverzum, fotónk illusztráció, forrása: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság)