
Valami nem stimmelt egy Kis-Dunán akasztott paduccal, és hogy kiderüljön az igazság, a pecás elküldte halról készített fotót a Magyar Haltani Társaság (MHTT) „Mit fogtam?” rovatának.
„A képen látható paducot az esztergomi Kis-Dunán fogtam. A hátából kilógott valami zöld parazitaszerűség, és a farokúszó tövénél is láttam egy hasonlót. Be tudnák azonosítani?” – fordult az MHTT-hez a B. N. monogramú horgász.
A szakértők válaszából kiderült, hogy a felvételen egy Tracheliastes nembe tartozó rákélősködő látható.
„A dunai halakra a Tracheliastes polycolpus nevű, rendszerint az úszók tövén kapaszkodó faj jellemző. Életük nagyobb részét szabadon lebegő lárvaként töltik ezek a rákocskák, melyek teste egy bőr alá befúrható csillagszerű horgonyból, két karból, egy hasonló méretű testből és két hosszú petezacskóból áll” – reagáltak a haltani szakemberek.
A ChatGPT szerint a Tracheliastes polycolpus jelenléte önmagában nem teszi ehetetlenné a halat, de néhány dolgot érdemes figyelembe venni.
Ez az élősködő kizárólag a halak testére tapad és azok véréből táplálkozik, az emberre nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot. Ha a hal egyébként egészségesnek tűnik (nincsenek fekélyek, elváltozások, rothadó részek a testén), akkor megfelelő tisztítás és hőkezelés után fogyasztható.
A halat meg kell tisztítani, a parazitát el kell távolítani, és a biztonság kedvéért jól át kell sütni vagy főzni.
Az élősködők jelenléte gyengítheti a hal szervezetét, ami befolyásolhatja a hús minőségét.
Ha a hal húsa kocsonyás vagy kellemetlen szagú, akkor nem érdemes elfogyasztani.
A mesterséges intelligencia végső tanácsa pedig, hogy ha bizonytalan vagy, inkább engedd vissza, vagy ne fogyaszd el a halat!
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(fotók: MHTT/Pecaverzum)