2024. szeptember 19. csütörtök | Vilhelmina
Aktuális

Lévai Ferenc: Kikopik a csuka, elharcsásodnak a vizek

Lévai Ferenc: Kikopik a csuka, elharcsásodnak a vizek

Sokkolta a közvéleményt az, hogy tömegesen pusztulnak a halak több vízben, köztük a Kis-Balatonon és a Holt-Körösön is. A nyári forróságban nemcsak a vizek szintjei csökkennek drasztikusan, hanem a tavak hihetetlen mértékű felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ez okozza a tömeges halpusztulást. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője szerint a felmelegedés a jövőben az őshonos fajták arányának átrendeződését eredményezi.

Lévai Ferenc elárulta: ilyen problémával még sosem találkozott a magyar halászati ágazat, hogy tartósan 30 fok felett van a vizek hőmérséklete – írja a Bors

– Emiatt – különösen hajnalban – nagyon kevés az oldott oxigén a vízben. Külön probléma, hogy megjelent a kék alga, ami óriási mennyiségben köti meg a nitrogént. Ez a növény gombamód szaporodik, mert sem a planktonok, sem pedig a halak nem fogyasztják. Úgymond elsivatagosítja a vizet. Ha pedig ez még nem lenne elég, a meleg hatására a tavak fenekén lévő iszap elképesztő mennyiségű gázt termel, ami kicsapódik. Ha ezt „benyeli” egy hal, akkor úgy jár, mint az a szőlősgazda, aki a bor forrása alatt megy le a pincébe, a szén-monoxidtól megfullad – fogalmazott a Borsnak Lévai Ferenc.

A nemzet halászának is becézett szakember kiemelte: óriási a kár, így idén ősszel jóval kevesebb halat tudnak termelni a gazdaságok, mint egy évvel korábban.

 –Sajnos a hal nem tartozik az alapélelmiszerek közé, csak a tudatos vásárlók fogyasztják rendszeresen. Emiatt nem emelhetünk árat, hiszen a jelenleginél is jobban csökkenne a halfogyasztás. Abban reménykedünk, hogy a mezőgazdaság többi ágazatához hasonlóan kapunk katasztrófasegítséget az államtól – mondta a szakember.

Lévai arról is beszélt, hogy más mezőgazdasági ágazattal ellentétben a halgazdaságoknál nem lehet áttérni „szárazságtűrőbb” fajtákra, így csak reménykedni lehet, hogy a jövő év hűvösebb lesz, mint az idei. 

– Sajnos Közép-Európa jellemző halfajait nem tudjuk lecserélni más, trópusibb fajtákra. Viszont már most tapasztalható, hogy átrendeződik az őshonos fajták aránya. A csuka például egyáltalán nem bírja a forróságot. Sajnos kikopik a magyar halfaunából. A harcsa viszont imádja ezt a meleget. Minden vizünk elharcsásodik. Ez abból a szempontból jó hír a horgászoknak, hogy sok és hatalmas példányokat foghatnak majd belőlük pár éven belül. A süllő megfelelő vízmélységnél átvészeli a kánikulát. A ponty a harcsához hasonlóan kedveli a meleget, így ez a halfaj is gond nélkül átvészeli majd a nyarakat. A keszeggel viszont más a helyzet. Egyre nehezebb megtermelni, mert érzékeny hal, ráadásul a csukához hasonlóan nagyon nem bírja a forróságot – zárta Lévai Ferenc. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Facebook Ebropirates képernyőfelvétel)