2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Már javában zajlik a holtágak feltöltése a Közép-Tisza vidékén

Már javában zajlik a holtágak feltöltése a Közép-Tisza vidékén

A csapadékos téli időszak következményeként kialakult árhullámokat kihasználva a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) működési területén 2022 decemberétől elkezdődött a holtágak vízpótlása, felkészülve az aszályos nyári időszakra.

A Kötivizig tájékoztatása szerint a Tiszaugi és a Szajoli Holt-Tiszán december 20-án üzemelték be a szivornyát, így az előbbit 116 centiméteres vízszintről 191 centiméterre, az utóbbit 191 centiméterről 276 centiméterre töltötték föl.

A Tehenesi és a Csongrád-Mámai holtágak vízpótlása a Tőkefoki zsilipen keresztül december 14-től kezdődött meg. A Gyova-Mámai és Csongrád-Mámai-holtágrendszer szivornyás feltöltését az önkormányzat végezte. A Gyova-Mámai holtág rész feltöltése már be is fejeződött.

A Rázsonyi Holt-Körös töltése – szintén a Tőkefoki zsilipen keresztül – január 10-én 85 centiméteres vízállásnál indult, jelenleg a vízszint 89 centiméter.

Kritikus a helyzet a Szolnokhoz közeli Malomzugi Holt-Zagyva esetében. Bár a csapadék hatására a vízszint ősz óta emelkedett, a jelenlegi 209 centiméteres vízállás 41 centiméterrel a megállapított ökológia szint és 151 centiméterrel a nyári maximális üzemvízszint alatt van. 

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége kérte a Kötiviziget – a levonuló árhullámot kihasználva – a holtág szivornyás vízpótlására, amely 550 centiméteres szolnoki tiszai vízállás esetében, feltöltés szempontjából kedvező helyzetben, a jövő hét közepétől lehetséges – olvasható a tájékoztatóban.

A gravitációs vízpótlási lehetőségekkel rendelkező holtágak esetében (Alcsi Holt-Tisza, Fegyverneki Holt-Tisza, Harangzugi Holt-Körös) a jelenlegi vízszint a téli üzemrendnek megfelelő.  

Az alattyáni önkormányzat is megkereste a Kötiviziget a helyi horgásztó szivornyás feltöltésének engedélyezésével kapcsolatban. Az engedélyezés megtörtént, a vízpótlás a zagyvai árhullám tetőzését követően kezdődik.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Kötivizig)