2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Aktuális

Megmagyarázhatatlanul tiszta az Alcsi Holt-Tisza vize

Megmagyarázhatatlanul tiszta az Alcsi Holt-Tisza vize

Az Alcsi Holt-Tisza vize annyira tiszta és jó minőségű, hogy az már megmagyarázhatatlan. Erről Süle Tamás, a Tisza Horgászegyesület elnöke tájékoztatott. Arról is beszélt a megyei lapnak adott interjúban, hogy a várható horgászjegy-áremelések hatására egyre több lehet majd az illegális horgász. 

– A Zagyva, ha szépen akarom kifejezni, nincs túl jó állapotban. A városi szakaszon is, de fentebb szinte már csak a zöld algás, vízinövényekkel teljesen benőtt részeket lehet találni. Hasonló a helyzet a Tarnán is. Ezzel ellentétben viszont az Alcsi Holt-Tisza vize valami megmagyarázhatatlan okból példátlanul tiszta és jó minőségű. Megfelelő a vízszintje, nem tapasztalható algásodás, ebből kifolyólag a halak is jól érzik magukat, így pedig az ott horgászóknak sincs okuk panaszra – nyilatkozta Süle Tamás a szoljon.hu-nak.  

A Tisza Horgászegyesület elnöke hozzátette, a gazdálkodási területükhöz tartozó Jászsági-főcsatornán, Milléri-csatornán, valamint a szajoli holtág esetében sincsenek szerencsére negatív tapasztalataik, a vízszintek megfelelőek, halpusztulás nem jelentkezett ezeken a vizeken sem.

– Bár nem hozzánk tartozik, de az élő Tisza esetében is azt látjuk, hogy az alacsony vízállás inkább kedvez a horgászoknak. Jellemző ugyanis, hogy a halak csoportosulnak, szűkebb helyen több hal található, mindezek mellett kevesebb motorcsónak, nagy motoros hajó jár a folyón, így békésebb a víz, nyugodtabban tudnak ott elidőzni a horgászok – magyarázta az egyesületi elnök, aki szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megszokottak szerint aktív a horgászközösség.

– Természetesen mi is várjuk az esőt. Leginkább a Tisza felső szakaszán, a vízgyűjtő területeken kellene a csapadék, bár ahhoz rengeteg esőnek kell ott esni, hogy a Tisza itteni szakasza, valamint a Zagyva megfelelő vízutánpótláshoz jusson, hogy alaposan felfrissüljön a víz – mondta hozzá Süle Tamás.

A Tisza Horgászegyesület elnöke az aszályos idő, a csapadékhiány mellett további problémákra is rámutatott. 

– Ebben az időszakban nem jellemző a nagy volumenű haltelepítés, a nyári hónapokban csak szinten tartó telepítéseket szoktunk végezni, de most ezeket is időben kitoljuk, nem szeretnénk a felmelegedett vizekben a jelenlegi törékeny egyensúlyt megborítani. A jövőben egyébként átgondolást, ha lehet úgy mondani, újratervezést igényel a haltelepítések időbeliségének és összetételének a kérdése, még úgy is, hogy nagy egyesületként megfelelő a gazdálkodásunk és pénzügyi helyzetünk. A hal ára tavalyhoz képest duplájára emelkedett, s minden más, szükséges logisztika területén is áremelkedés tapasztalható. Mindezek együttesen bizony felvetik a kérdést, miként kell változtatni a horgászengedélyekkel kapcsolatos feltétel rendszereken – taglalta Süle Tamás. 

A Tisza Horgászegyesület elnöke szerint logikus lépés, hogy nő majd az engedélyek ára, ám ahogy rámutatott, annak hatására emelkedhet az illegális horgászat is. 

– Így jobban oda kell például figyelni a halőrzésre, de mindenképpen szükség lesz az elvihető halak számának újragondolására, szabályozására. Az biztos, hogy komoly átgondolásra van szükség a fenntartható horgászat érdekében – hangsúlyozta Süle Tamás.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: Tisza Horgászegyesület)