2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Folytatódnak az év közi horgászjegy-áremelések, és ősszel újabb hullám várható

Folytatódnak az év közi horgászjegy-áremelések, és ősszel újabb hullám várható

Két horgászvíz esetében is horgászjegy-áremelés történt Somogy megyében – derül ki a megyei hírportál körképéből. Az illetékesek arról is beszámoltak, hogy ősszel és jövőre újabb drágulás várható. A ponty kilója egyes helyeken 50, míg máshol 100 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

A Kaposvári Húskombinát Horgászegyesületnél hétfőn egy ezressel drágult a napijegy: a pecásoktól júliusban még 4 ezer forintot kértek, augusztus elsejétől már 5 ezer forint a tarifa. Dékány Andor elnök nem tartja kizártnak, hogy ősszel a mostaninál is többet fizethetnek a horgászok – számolt be a sonline.hu.

– Alapvetően a magas halárakra vezethető vissza a mostani áremelés. A múlt héten pontyot telepítettünk, s kilója 1365 forint volt. Összehasonlításként: tavaly ilyenkor nagyjából 900 forintot kértek a haltermelők, akik az áremelés kapcsán rendszerint a magas takarmányárakra és az egyéb járulékos kiadásokra hivatkoztak – nyilatkozta Dékány Andor.  

Az elnök szerint két lehetőségük volt: megemelik a napijegyek árát vagy kevesebb halat telepítenek a tóba. Mivel utóbbit nem akarták, így maradt az első verzió. 

Dékány Andor azt mondta: nem halogathatták tovább az áremelést, kényszerlépésről volt szó. Ha egy napijegyes horgász ugyanis a megengedett két kiló egyéb halon kívül két nagyobb nemes halat is kifog, akkor a mostani árakon számolva könnyen ráfizetést okozhat az egyesületnek. Ezt viszont hosszabb távon nem vállalhatják. 

Az augusztus elsején életbe lépett változásról már értesítették a négy kaposvári napijegy árust is. S a költségek mérséklése érdekében a sporthorgász jegy ára 3 ezer forintról 3500 forintra nőtt.

– Napijegy forgalmazásból 2022-ben közel 800 ezer forint bevételt terveztünk. Nem tudom, hogy az  ősszel miként alakulnak a halárak, de félő, hogy újabb drágulás következik be a piacon. Bár a legutóbbi pontybeszerzés előtt is több gazdaságban érdeklődtem, ám nagyjából hasonló összeget kértek. Az általános piaci áremelkedés ellen nem tehetünk sok mindent.  Nem mi idézzük elő a problémát, egyesületünk a megoldást keresi, s azt szeretnénk, hogy a korábban megszokott telepítést jövőre is folytassuk. Ehhez  biztos  bevételre van szükség, ezért az éves  területi engedély ára is évről évre emelkedik: az idén 5000 forinttal nőtt, s 2023-ban 8000 forinttal drágul – számolt be az elnök. 

A Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület kezeli immár július vége óta a Gyékényesi Kavicsbányat, amely fél évig halgazdálkodásra jogosult híján működhetett

– Mivel visszakaptuk július 24-től a halgazdálkodási jogot, módosítottuk a jegyárakat is – árulta el Kóródi Zsolt, az egyesület elnöke. 

Hozzátette: elsősorban a jegytípusokon változtattak, hogy ne legyen megterhelő áremelés a horgászoknak. A kiadások náluk is jelentősen megemelkedtek: míg tavaly 800 forintért kapták a ponty kilóját, most ugyanez a hal 1650 forintba kerül. Plusz előírás szabja meg, hány halőrt kell alkalmazni, az ő számukat is emelni kellett. Így a kiadások az idei évben két és félszeresére nőttek tavalyhoz képest.

A Balatonon nem változott a napijegyek ára, ahogyan a Desedán sem. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: éves ütermterv szerint dolgoznak, s nem akarnak módosítani az árakon. Noha mint mindenütt, az ő területükön is nőttek a költségek. A horgászok viszont már annyi helyre fizetnek, hogy az egyesület nem „sarcolná” tovább őket magasabb díjakkal. 

A kialakult gazdasági helyzet miatt idén már nem először kerül sor év közbeni áremelésre. Júliustól a Tisza-tavon, a Nagyrédei Horgásztónál és Ölbői-tavon is többet kell fizetni a pecáért.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!