2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Kilenc feltételhez kötötte a Mohosz a gyékényesi jegyértékesítés újraindítását

Kilenc feltételhez kötötte a Mohosz a gyékényesi jegyértékesítés újraindítását

Elkezdődött a hivatalos kommunikáció a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) között a fél éve leállt jegyértékesítés újraindításáról. A Mohosz kilenc feltétel teljesüléséhez kötötte, hogy az egyesület újra bekerüljön a HORINFO rendszerbe.  

Egy hete visszakapta a tőle januárban elvett halgazdálkodási jogot a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület, azonban a jegyértékesítést azóta sem tudták elkezdeni, mert a Mohosz még nem járult hozzá, hogy visszakerüljenek a HORINFO rendszerbe.

Az ügyben már akkor jelezte a Mohosz, hogy a HORINFO rendszerbe való visszaállítás önmagában nem függvénye a meghozott döntésnek, és további egyeztetéseket kezdeményeztek a területi tagszövetség bevonásával.

Azóta az álláspontok némileg közeledtek, és megindult a hivatalos kommunikáció a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület, valamint a Mohosz között.

A két érintett fél eljuttatta levelezését a Pecaverzumhoz, és hozzájárult annak közléséhez. Az alábbi összefoglaló tehát annak alapján készült, és hivatalos tájékoztatásnak tekinthető.

Az egyesület sürgeti a jegyértékesítés újraindítását  

A Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület június 1-jén kelt levelében a Mohosz segítő együttműködését kérte a Gyékényesen kialakult helyzet szövetséggel és hatósággal közös rendbetételében. 

„Van olyan egyéb feltétel, aminek teljesítése az egyesület részéről szükséges ahhoz, hogy a horgászat a területi jegyek értékesítése alapján szabályosan megkezdhető legyen?” – tette fel a kérdést az egyesület nevében Kóródi Zsolt elnök, aki leszögezte, hogy az értékesítést kizárólag a hatóság és a szövetség írásos állásfoglalása alapján fogják megkezdeni az esetleges későbbi szankciók elkerülése végett. 

„Jelenleg a halgazdálkodási jogot a hatóság visszaadta, de amíg a jegyértékesítésre nincs Mohosz-állásfoglalásunk, addig területi jegy nélkül horgászni tilos. Halőreink az őrzési, ellenőrzési feladatokat ellátják” – közölte Kóródi Zsolt, aki az internetes jegyértékesítés elindulásáig felvetette a papíralapú eladást.

„Bízunk benne, hogy partnereink lassan megértik és belátják, hogy a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület jelenlegi elnöksége képes volt megvédeni az egyesület érdekeit, melynek elsődleges célja a Gyékényes kavicsbánya tó horgász és turisztikai értékeinek fejlesztése, a horgásztársadalom színvonalas, fejlődésre kész kiszolgálása, a halállomány és a tó védelme. Egy percre sem adtuk fel a hitünket, hogy a halgazdálkodási jog elvétele csak időleges, ezért indultunk az újonnan kiírt haszonbérleti pályázaton, melyet a beadott pályamunka szakmai tartalma alapján nyertesnek ítélt az Agrárminisztérium” – fogalmazott levelében az elnök.

Tájékoztatást adott arról is, hogy az egy éve történt elnökségváltást követően a folyamatok megismerése után belátták, hogy a belső viszályok és a külső támadások elhárításához szükségszerű az egyesület teljes megreformálása. Az egyesületi életet új, elkötelezett tagok bevonásával szeretnék tovább fejleszteni. 

„Az üzleti és társadalmi partnerekkel – köztük a bánya tulajdonosaival és a helyi önkormányzattal – is meg fogjuk találni a kiegyezés módját” – adott hangot reményének. 

„Részükről az egyesület az elmúlt hónapokban komoly felkészülésen és átalakuláson ment keresztül, annak érdekében, hogy a korábbi évek viszálya után az elmúlt hónapok konfliktusát, támadásait felvállalva egy hatékonyan és dinamikusabban működő megújult szervezetet hozzunk létre – folytatta írását. – Új, fiatalosabb és agilisabb a halőri állományunk, együttműködünk halbiológiai szakértővel, az adminisztratív munkában jártas, munkájára igényes ügyfélszolgálat fogja segíteni a horgászokat, marketingstratégia támogatja az értékesítést, a fejlesztéseket, valamint tapasztalt könyvelői és ügyvédi csapat által ellátott képviselet dolgozik velünk. A halgazdálkodási jog elvonása óta eltelt időt és erőforrásainkat arra fordítottuk, hogy az újra kezdésnek már egy megújult, felkészült csapattal induljunk neki.”

Kóródi Zsolt szerint mindenki ismeri az egyesületnek a 2016 óta megélt múltját, viszályait, melyek az egykori alapító elnök Kisiván István halálával csak tovább fokozódtak. 

„A Gyékényesi-tó egyedülálló természeti kincs, annak megőrzése és szakmai iránymutatásuk mellett horgász és turisztikai fejlesztése a küldetésünk. Tudjuk, hogy az előttünk álló úton is számos kihívás és megpróbáltatás jön szembe, de ez még inkább motivál bennünket, hogy a szabályozások és törvények betartásával jól tegyük a dolgunkat, tanuljunk másoktól. Célunk a jövőben a tulajdonosokkal, partnereinkkel és a szövetséggel való gördülékeny együttműködés, annak eseményeiben, programjaiban való szerepvállalás, folyamatos tanulás, hogy elsajátítsuk a máshol jól bevált gyakorlatokat” – zárta sorait az elnök.

Kilenc feltételt szabott a Mohosz

A Mohosz részéről sem késlekedett a válasz, másnap, július 2-án már egyértelműsítették is e-mailjükben, hogy a papíralapú jegyértékesítést nem tartják jó ötletnek. „A területi horgászjegyek értékesítésénél a nyilvánosság és átláthatóság érdekében kizárólag az elektronikus értékesítést támogatjuk” – adtak nemleges választ az egyesület kérésére.

A levelet Dérer István, a Mohosz főigazgatója jegyzi, aki örömét fejezte ki, hogy „Gyékényes esetében is kezd (újra) kialakulni a horgászszervezetek közötti, a horgászok érdekében elvárt ügyviteli kommunikáció”. 

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a jövőben – ide nem értve a peres utat – kizárólag a horgászegyesület jegyzésére jogosult, a bíróságon bejelentett és nyilvántartott vezető tisztségviselővel – vagy írásos, alakilag is megfelelő meghatalmazás alapján eljáró megbízottal – kíván szakmai kapcsolatot tartani az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ (OHSZK).

„Úgy ítélem meg, hogy a jelenlegi helyzetben a jogszerűség biztosítása mellett a legfontosabb a horgászok érdekeinek védelme, a számukra biztosított szolgáltatások – legalább részleges, a horgászat gyakorlásának lehetőségét megteremtő – mielőbbi, átlátható és nyilvános biztosítása. Ennek egyik alapfeltétele annak a szervezeti rendszernek a működési rendjébe tartozó beilleszkedés, ahová egyesületük is tartozik. A kívánt cél az illetékes tagszövetséggel való napi szintű, konstruktív kapcsolattartáson keresztül valósulhat meg” – fogalmazott Dérer István, aki kilenc pontban rögzítette, hogy mely feltételek teljesülése esetén kezdődhet meg az internetes jegyértékesítés 24 órán belül.

A levélben ezek olvashatók pontokba szedve:

  1. érvényes, kormányhivatali záradékkal ellátott, jóváhagyott 2022. évi halgazdálkodási terv átadása
  2. nyilatkozat aláírása a horgászegyesületekre, vagy horgászegyesületükre kötelező választmányi határozatok jövőre vonatkozó végrehajtásáról
  3. HORINFO-t a jövőben kezelő munkatárs személyes bemutatása
  4. értékesítési pontokra vonatkozó megállapodások (ha vannak) bemutatása, ha lesznek, azok haladéktalan bejelentése
  5. hatályos alapszabály, tagi és vezető tisztségviselő nyilvántartás átadása; a változásokról a tagszövetség haladéktalan értesítése
  6. nyílt tagság elvének mielőbbi érvényesítésére történő – nyilvános – intézkedések bemutatása
  7. halőrök nyilvántartási és kommunikációs adatainak átadása
  8. Mohosz tulajdonát képező eszközök (terepjáró, kistraktor, stb.) leltárának, a tárolási helyre, illetve a halőri szolgálati gépjármű esetében a menetlevél-vezetésre vonatkozó nyilatkozatnak az átadása
  9. hivatalos web és FB-felületükön a főoldalon a „Mohosz tagszervezetének tagegyesülete” logó jól látható feltüntetése (területi szövetség átadja)

„Valamennyi gyékényesi horgásznak, valamint a vizükbe a közreműködésünkkel »visszamentett« Bukónak és társainak is minden jót kívánok bízva abban, hogy a jogszerű horgászat napokon belül lehetővé válik!” – bizakodott a Mohosz főigazgatója. 

Most tehát újra az egyesület térfelén pattog a labda: teljesíteni kell a kéréseket, hogy elérhetőek legyenek az internetes jegyek. 

Mint ismeretes, jelenleg csak az horgászhat, aki még januárban éves engedélyt váltott. A március 17-e óta tartó időszak véget ért, már nem lehet állami horgászjegy birtokában (bizonyos megkötésekkel) ingyen pecázni.

A tervezett árak így néznek ki:

Felnőtt 2 botos éves területi jegy: 80.000 forint

Nyugdíjas (70 év felett) 2 botos éves területi jegy: 60.000 forint

Ifjúsági 2 botos éves területi jegy: 45.000 forint

Gyermek éves területi jegy: 24.000 forint

Felnőtt hetijegy (7 napos): 46.000 forint

Felnőtt 3 napos jegy (a kiállítástól számított 72 órás): 21.000 forint

Felnőtt napijegy (a kiállítástól számított 24 órás): 8.000 forint

Ifjúsági 2 botos napijegy (a kiállítástól számított 24 órás): 4.000 forint

Gyermek napijegy (a kiállítástól számított 24 órás): 2.000 forint

Turista (1 botos) napijegy: 10.000 forint

Turista (1 botos) 3 napos jegy: 20.000 forint

Turista (1 botos) hetijegy: 30.000 forint

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)