2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Nagy fogások

Újra találkozott Bukó és Kápolna László – immáron hatodjára

Újra találkozott Bukó és Kápolna László – immáron hatodjára

A híres gyékényesi ponty, a 37 kilós Bukó és Kápolna László útjai úgy tűnik, elválaszthatatlanok. A horgász szívén viseli a hal sorsát, mert amikor Bukót ellopták, ő volt az egyik, akinek köszönhetően megtalálták. 2016 szeptembere óta most fogta meg hatodik alkalommal. Bukó sérülései az évek alatt szépen begyógyultak. 

A Gyékényesi Kavicsbányató kálváriájáról már többször írt a Pecaverzum. Mint ismeretes, január óta a tónak nincs „gazdája”, jelenleg állami jeggyel bárki ingyen horgászhat, de őshonos halat nem lehet elvinni, és a csónakos, illetve az éjszakai horgászat is tiltva van.

Kápolna László a tó partján lakik, és amíg lehetett behúzni, rendszeresen horgászott is Gyékényesen. Az idei évben azonban egészen április 25-ig szárazak maradtak felszerelései, egy percet sem pecázott. 

„Életemben nem dobáltam, ez volt az első alkalom, eddig mindig a húzós módszert alkalmaztam” – árulta el Laci, aki éppen ezért az egyik barátjától leckét is vett. Ennek köszönhetően sikerült a dobótávolságot 15 méterrel megnövelnie, így 80-85 méterre a parttól tudta megkezdeni a horgászatot. Mivel csónakot nem lehet használni a tavon jelenleg, etetőhajó pedig nem állt rendelkezésre, így maradt a dobócső, Laci azzal juttatta be a bojlikat a horog köré. 

A horgászat első napján sikerült egy 12 kiló pontyot fognia, de az igazi meglepetés másnap érkezett egy olyan hal személyében, akivel Laci már korábban ötször is találkozhatott. Ő Bukó, a híres gyékényesi ponty, amelynek külön története van. 

Azért kapta ezt a nevet, mert többször is kifogták már, évente négyszer-ötször ki szokott jönni. Bukó életében volt egy törés, ugyanis 2018-ban ellopták (kifogták, és átvitték egy másik tóba), és csak másfél évvel később került vissza Gyékényesre. 

Abban, hogy a hal végül visszakerülhetett eredeti élőhelyére, hathatós szerepe volt Lacinak, akinek a feljelentése nyomán indul nyomozás, és lett meg a hal. 

A sikeres horgász egészen mostanáig – mint ahogy már fentebb írtuk – ötször fogta meg a 37-38 kiló körüli bajszost, legutóbb 2021 szeptemberében. És most újra!

Április 26-án, dél körüli időben egyik barátjával ültek a botok mellett, amikor Laci észrevette, hogy a spicc elkezdett görbülni, majd visszaegyenesedett, a kapásjelző nem szólalt meg. „Mondtam is, hogy figyeld meg, mindjárt kapás lesz, aztán szép lassan el is húzta” – mesélte a kapás előtti pillanatokat. 

Nem csak a szerelék bejuttatása (húzás helyett dobás), hanem a fárasztás is teljesen új volt Lacinak, ugyanis ő eddig mindig csónakkal ráment a halakra. Ezt most az érvényben lévő tiltás miatt nem tehette meg. Szerencsére a hal nem tanúsított nagy ellenállást, viszonylag gyorsan kijött, a szákolásban pedig a szomszéd segédkezett.

„Éreztem a súlyt, de azt nem gondoltam volna, hogy 30 fölötti, és azt sem tudtam, hogy kivel találkoztam újra” – mondta Laci.

Az, hogy Bukóval hozta össze a sors újra, csak akkor derült ki, amikor a hal a parton teljes egészében megmutatta magát. Le is mérték, kereken 37 kilónak bizonyult. Bukót, amikor ellopták, több sebe is keletkezett, aztán ezek elkezdtek begyógyulni. Laci mindahányszor találkozott vele, mint egy gondos háziorvos, akkurátusan lekezelte a sérüléseit.

„Az összes seb mind meggyógyult” – állapított meg Laci az örömteli tényt, ami azt is mutatja, hogy még egy ilyen idős, minden bizonnyal legalább 30 éves ponty is képes a regenerálódásra. 

„Hogy a szerencsének vagy a sorsnak köszönhető, hogy ismét a kezemben tarthattam Bukót, azt mindenki döntse el maga. Amikor visszaengedtem, azt kívántam, hogy éljen még sokáig” – osztotta meg gondolatait. 

Kápolna László tehát már hatszor bírta fotózásra Bukót. Mutatjuk az időpontokat, és a hal akkori tömegét!

2016.  szeptembere: 28 kiló

2017. augusztusa: 29,80 kiló

2017. szeptember 22.: 31 kiló

2021. június 12.: 38,4 kiló. Cikk és fotók IDE KATTINTVA!

2021. szeptember 03.: 37,20 kiló. Cikk és fotók IDE KATTINTVA!

2022. április 26., 37 kiló

Laci a fogás körülményeiről részletesen beszámolt a CFB Facebook-oldalán. Írásából a több között kiderül például az is, hogy Bukó milyen bojlira csábult el. 

És, akkor jöjjenek a friss képek a 37 kilós Bukóról!

Kifogták az idei év legnagyobb tükrösét a Balatonból. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA!

Megdőlt a balatoni pontyrekord. Fotók és a sztori IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!