2021. október 27. szerda | Szabina
Nagy fogások

Újra kikukkantott a partra Bukó, a 37 kilós gyékényesi ponty

Újra kikukkantott a partra Bukó, a 37 kilós gyékényesi ponty

Már ötödjére tarthatta a kezében a Gyékényesi Kavicsbánya-tó pontyóriását Kápolna László. A Bukó névre hallgató halat egyszer már ellopták, sérüléseket szenvedett, azonban jó hír, hogy szépen gyógyul, ami egy ilyen idős pont esetében örömteli fejlemény. Bukó picivel több mint egy kilót veszítve a tömegéből, 37,20-szal került partra újra szeptember 4-én, szombaton hajnalban. 


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Júliusban már beszámoltunk róla, hogy horogra csalták a Gyékényesi Kavicsbánya-tó egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb pontylakóját, az akkor 38,40 kilós Bukót

Azért kapta ezt a nevet, mert többször is kifogták már, évente négyszer-ötször ki szokott jönni. Bukó életében volt egy törés, ugyanis 2018-ban ellopták (kifogták, és átvitték egy másik tóba), és csak másfél évvel később került vissza Gyékényesre. Korábbi cikkünkből kimaradt, hogy a hal visszaszezésében Dérer Istvánon, a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatóján kívül még Csörgő Tamás is hathatós segítséget nyújtott. 

A óriáspontyot június közepén Kápolna László tarthatta a kezében, majd alig három hónap elteltével pedig ismét találkozhatott vele. Szeptember 3-án, pénteken egy kis bulit tartottak a kollégáival, akik végül rávették, hogy horgásszanak is. Délután húztak be ketten négy bottal, és közben jól érezték magukat: ettek, ittak, beszélgettek.

Amikor Bukó kapással jelentkezett, már hajnali fél hármat mutatott az óra. Szépen, egyenletesen húzta, körülbelül egy méter damilt pergett le az orsó dobjáról, de akkor már Laci ott termett a bot mellett, és ráemelt – mesélte a Pecaverzumnak. 

A fárasztás nem tartott sokáig, 20 perc alatt kint volt Bukó, akit először nem is ismert fel Laci. „Elsőre sikerült megmerítenem, akkor már gondoltam, hogy 25 fölötti. Kiabáltam a többieknek, hogy jöjjenek segíteni. Elsőre nem gondoltam, hogy Bukó az, mert legutóbb, amikor megfogtam, sérülések volt rajta” – mondta Laci.

A hal szája és a hátúszója is sérült volt nyáron, de a pikkelyei sem tűntek hibátlannak. Laci már akkor észrevette, hogy elkezdett gyógyulni a hal (többször kifogta ugye, és nyomon tudta követni az egészségügyi állapotát), és most újabb jó hír, hogy a helyzet tovább javult. „Majdhogynem teljesen regenerálódott a seb az uszonyánál, a szája is szebben nézett ki, mint múltkor. Most is mindenhol fertőtlenítettem. Azt beszéltük a többiekkel, hogy látszik a halon, hogy jó egészségnek örvend. Ha ilyen gyorsan tud regenerálódni, az azt jelenti, hogy még nem annyira öreg” – adott jellemzést a jelenleg 37,2 kilós és vélhetően több mint 40 éves Bukó kondíciójáról. (A hal még sötétben érkezett, pár órára úszó mérlegelőbe tették, és napfelkelte után készítették a remekül sikerült fényképeket.)

Laci mondhatni tehát, hogy a háziorvosa Bukónak, aki néha beugrik hozzá kontrollra.

A csali – csak úgy, mint legutóbb – CFB-készítmény volt, csak most nem fűszeres, hanem egy 24 milliméteres, barackos wafters, megbolondítva egy kis rágógumi ízű dippel. „A wafters bojlikkal sokkal gyorsabban lesz kapásod. Ha óvatosabban is esznek a halak, könnyebben fel tudják szívni” – hangzott a jó tanács a rutinos horgásztól, aki a CFB teszthorgásza. 

Laci, amikor elkészültek a képek, és visszaengedte Bukót, egyben boldog új évet is kívánt neki. „Arra gondoltam, amikor elúszott, hogy idén már nem szeretnék találkozni vele. Persze örülök neki, hogy újra a kezemben tarthattam, mert tudom, hogy még bent van a tóban, és jó erőnek örvend” – érzékeltette, milyen bensőséges érzelmi szálak fűzik a legendás példányhoz. 

Laci amellett, hogy vám-és pénzügyőrként dolgozik, halőr is, így pontosan tisztával van vele, hogy Bukó merre jár, és mikor kukkant ki egy kicsit a partra. Az is a tudomására jutott, hogy augusztus elején is sikerült horogra csalni, akkor a tó egy másik részén, egy kilométerrel távolabb, mint ahonnan most került elő, a tömege akkor is 37 kiló volt. 

Kápolna László tehát már ötször bírta fotózásra Bukót. Sorrendben a dátumok és a hal akkori tömege:

  • 2016.  szeptembere: 28 kiló
  • 2017. augusztusa: 29,80 kiló
  • 2017. szeptember 22.: 31 kiló
  • 2021. június 12.: 38,4 kiló
  • 2021. szeptember 03.: 37,20 kiló 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!