2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Tovább bonyolódik a gyékényesi tó ügye, miközben a halőrök illegális varsákra bukkantak

Tovább bonyolódik a gyékényesi tó ügye, miközben a halőrök illegális varsákra bukkantak

Újabb fejezetéhez érkezett a Gyékényesi Kavicsbányató január óta tartó ügye. A vízterületen jelenleg állami jeggyel ingyen lehet horgászni, mert nincs halgazdálkodási hasznosító. Az Agrárminisztérium ennek a helyzetnek a feloldása érdekében pályázatot írt ki, amely ugyan ereménnyel zárult, de ez még nem oldotta meg a vízterület kálváriáját, amely így tovább folytatódik. A helyzetet bonyolítja egy várható bírósági ítélet, miközben a halőrök meg illegális varsákra bukkantak. 

Eredménnyel zárult az Agrárminisztérium pályázata, amelyet Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező horgászvize, a Gyékényesi Kavicsbányató halgazdálkodási hasznosítására írtak ki – közölte a Pecaverzum sajtómegkeresésére a tárca. Ez azonban sajnos korántsem jelenti azt, hogy a január óta „gazdátlan” tó helyzete megoldódott volna. Sőt, ellenkezőleg!

„A beérkező pályázatok elbírálása természetesen az államot megillető halgazdálkodási jog vagyonkezelésbe, pályázati úton történő haszonbérbe, valamint alhaszonbérbe adásának egyes szabályairól szóló 89/2015. (XII. 22.) FM rendeletben foglaltak szerint zajlott. A pályázati kiírás eredménnyel zárult, azonban nem szükségszerűen a nyertes (a bírálat alapján legmagasabb pontszámú) pályázatot benyújtó lesz a „Gyékényesi Kavicsbányató” (víztérkód: 14-063-1-4) vízterület halgazdálkodásra jogosultja, mert az államot megillető halgazdálkodási jog átadására irányuló eljárás következő – jelenleg zajló – lépésében az agrártárcának a többségi medertulajdonost kell megnyilatkoztatnia, hogy kíván-e élni a jogszabályban biztosított előhaszonbérleti jogával” – olvasható Agrárminisztérium tájékoztatójában. 

Azt is hozzátették, hogy a pályázatok tartalma és a pályázók személye nem publikus, az eljárás pedig a medertulajdonos, tehát a Dráva-Kavics és Beton Kft. nyilatkozatának tartalmától függően lesz folytatható.

Mint ismeretes, január 24-én törölték a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület halgazdálkodási jogát, leállt a jegyértékesítés és elrendelték a halászati és horgászati tilalmat

„Az Agrárminisztérium érvénytelenítette a közte és a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület között 2017 óta fennálló, működő haszonbérleti szerződést. A hatóság az érvénytelenséget arra alapozta, hogy a Dráva Kavics és Beton Kft. a szerződés felbontását kérte, tekintettel arra, hogy az előhaszonbérletre jogosult Dráva Kavics és Beton Kft-nél 2017-ben képviseletre nem jogosult álképviselő írta alá a felmondó nyilatkozatot” – a közölte januárban az Agrárminisztérium.   

Majd március első napjaiban kiírták a vízterület halgazdálkodási hasznosítására irányuló pályázatot, amely most lezárult. Mivel nincs halgazdálkodási hasznosítója a tónak, március 16-tól állami jeggyel bárki horgászhat, de őshonos halat nem tarthat meg.

Mivel az Agrárminisztérium a pályázók személyét nem árulta el, így a Pecaverzum tovább nyomozott, és megtudtuk, hogy a pályázat nyertese ugyanaz az egyesület, amelynek januárban törölték a halgazdálkodási jogát. 

Szerkesztőségünk információit Kóródi Zsolt, a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület elnöke megerősítette. Elmondta, hogy április 11-én kapták meg a pozitív döntésről szóló határozatot, amely ellen fellebbezésnek helye nincs. „A halgazdálkodási jogot nekünk adták a következő 15 évre’ – nyilatkozta a Pecaverzumnak. Azt is hozzátette, tájékoztatták őket, hogy a döntésről még postai úton is kapnak majd egy hivatalos értesítést 15 napon belül, de ez még április 20-ig nem érkezett meg.

A Pecaverzum a Dráva-Kavics és Beton Kft-t is megkereste. Kerner Lőrinc ügyvezető hallott arról, hogy a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület nyerte meg a pályázatot, de hivatalos értesítést még a Kft. nem kapott. „Most bármi, amit mondhatnék, az nem hivatalos” – szögezte le.

A történetben azonban egy másik szál is fut, ugyanis a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület a bírósághoz fordult. „Bíróságra adtuk az ügyet szerződésünk felbontása miatt, közigazgatási perben fog döntés születni remélhetőleg egy-két héten belül. A jogászok véleménye az, hogy meg fogjuk nyerni. Onnantól kezdve pedig visszaállítják az eredeti állapotot” – árulta el Kóródi Zsolt. Ez pedig azt jelentené, hogy újabb 10 évig ők hasznosíthatnák a vízterületet – hangsúlyozta. 

Közben, amíg az íróasztalon folyik az akták tologatása, az ingyen horgászat sokakat a partra vonz. A Pecaverzumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) arról tájékoztatta, hogy márciusban 24 órás halőri jelenlétet biztosítottak Gyékényesen, és bizony intézkedniük is kellett.

„Az ellenőrzések során horgászattal kapcsolatos jelentősebb jogszabálysértést nem tapasztaltunk, azonban a halőrök több tucat, a vízben elhelyezett, halak szakszerű tárolására alkalmatlan mosogatógép dobot, haltartó ketreceket, varsákat és egyéb eszközzel találkoztak, melyeket lefoglaltak. A helyszíni ellenőrzések során 2 darab halfogására alkalmas állapotban lévő varsa miatt vettek fel jegyzőkönyvet a halőrök, egy vízparti ingatlan tulajdonosával szemben. A varsák tulajdonosa halászatra jogosító okmányokkal nem rendelkezett” – összegzett az ÁHSZ.

A jelenleg érvényben lévő szabályokkal kapcsolatban egyértelműsítették, hogy az etető hajó használata engedélyezett, azonban a csónakból történő horgászat jelenleg is tiltott a vízterületen. „Csónakból történő horgászatnak minősül a végszerelék csónakkal történő behordása, valamint a csónakból történő fárasztás is” – részletezék a rendelkezéseket, hozzáfűzve, hogy az aktuális horgászati szabályokról a megyei halgazdálkodási hatóság tud még bővebb információt adni. 

Azt is írták, hogy a halőrzéssel kapcsolatos feladatokat jelenleg a területileg illetékes megyei halgazdálkodási hatóság, valamint az ÁHSZ közösen látja el. 

Amint a Gyékényesi Kavicsbányatóval kapcsolatban újabb fejlemények lesznek, újabb cikkben foglaljuk majd össze a történéseket. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: Pecaverzum, fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)