2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Állami jeggyel bárki ingyen horgászhat Gyékényesen

Állami jeggyel bárki ingyen horgászhat Gyékényesen

Feloldották a halászati és horgászati tilalmat a Gyékényesi-tavon, de hasznosítója továbbra sincs a víznek. Napijegyes értékesítés nincs, de érvényes állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel bárki ingyen pecázhat. Igaz, őshonos halat nem vihet el senki, és korlátozták az éjszakai, valamint a csónakos horgászatot is. 

Eljutott a Pecaverzum szerkesztőségébe a Somogy Megyei Kormányhivatal március 16-án kelt határozata, amelyben megszüntették a Gyékényesi Kavicsbányatavon (víztérkód: 14-063-1-5) az általános halászati és horgászati tilalmat.

„Az elrendelt általános halfogási tilalmat 2022. március 17-ével feloldom, és az indoklási részben leírt feltételek mellett engedélyezett a horgászat a halgazdálkodási vízterületen. A döntés a közléssel végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs. A döntés közlésétől számított 30 napon belül annak bírósági felülvizsgálatát lehet kérni jogszabálysértésre hivatkozással a Somogy Megyei Kormányhivatallal szembeni kereset indításával” – olvasható a kormányhivatal végzésében.  

Azt is elárulták, hogy a tilalom feloldását több természetes személy és horgász is kérelmezte a hatóságnál, amely végül eleget tett a kérésnek. 

A megszületett döntésből az is kiderül, hogy március 17-étől, csütörtöktől bárki ingyen horgászhat Gyékényesen. Egyetlen egy feltétel van csak: rendelkezni kell az idei évre szóló állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel.

A napijegyes értékesítésről nem közöltek információkat. Az ügyben kerestük a Magyar Országos Horgász Szövetséget (Mohosz), ahol megerősítették, hogy sem területi jegy, sem pedig napijegy kiadására nincs lehetőség egyelőre. Erre egészen addig nem is kerülhet sor, amíg az Agrárminisztérium a tó és a benne lévő, állami tulajdonú halállomány további halgazdálkodási hasznosítása érdekében kiírt pályázatnak nem születik meg az eredménye. A Pecaverzum úgy tudja, hogy ez még minimum két hét, de csak abban az esetben, ha nem érkezik majd a döntést követően jogorvoslati kérelem. 

Korlátozásokat is bevezettek azonban: a csónakból történő horgászat és az éjszakai horgászat 20:00 órától 6:00 óráig továbbra is tilos, illetve az összes őshonos halat vissza kell engedni mérettől függetlenül. 

„Horgászni csak állami horgászjegy és fogási napló birtokában, őshonos halfajokra csak azok egyedeinek megfogása és visszaengedése céljából, a horgászatra vonatkozó jogszabályok betartásával lehet. (...) Az idegenhonos halfajok kifoghatók, és a fogási naplóba bejegyzendők” – részletezték a szabályokat, amelyek betartására is született megállapodás. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal történt egyeztetést követően március 17-étől ahogy a dokumentumban fogalmaznak, „az Állami Halőri Szolgálat látja el a halállomány őrzését a halgazdálkodásra jogosult nyilvántartásba vételéig, a fentebb meghatározott feltételek mellett”. 

Mint ismeretes, január 24-én törölték a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület halgazdálkodási jogát, leállt a jegyértékesítés és elrendelték a halászati és horgászati tilalmat, majd március első napjaiban kiírták a vízterület halgazdálkodási hasznosítására irányuló pályázatot, amelynek – mint fentebb írtuk – még várni kell az eredményére. 

Az is kiderült, hogy a háttérben két egyesület huzavonája állt.

A Somogy Megyei Kormányhivatal határozata teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható el!

Horgászati tilalmat és állománymentő halászatot rendeltek el a Gyálai Holt-Tiszán. Részletek ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)