2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Halászati és horgászati tilalmat rendeltek el Gyékényesen

Halászati és horgászati tilalmat rendeltek el Gyékényesen

Jelenleg nincs a Gyékényesi-tónak halgazdálkodási hasznosítója, mert vizet eddig kezelő jogát törölték. Az Agrárminisztérium elrendelte az általános halászati és horgászati tilalmat január 27-től.

Törölték a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület halgazdálkodási jogát, így pár napja területi jegyet sem vásárolni a Gyékényesi-tóra.

A korábbi tájékoztatásokban arról nem esett szó, hogy a vízterületen lehet-e horgászni annak, akiknek van érvényes engedélye. Az Agrárminisztérium közleményéből kiderül, már elrendelték az általános halászati és horgászati tilalmat.

„A Somogy Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztálya mint halgazdálkodási hatóság a Gyékényesi Kavicsbányató halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultját törölte, ezért az illegális halászati és horgászati tevékenység felszámolása miatt január 27-től általános halászati és horgászati tilalmat rendelt el” – közölte az Agrárminisztérium a Pecaverzum sajtómegkeresésére. 

Azt is megkérdeztük, hogy miért bontották fel a helyi egyesület szerződését.   

„A Dráva Kavics és Beton Kft. tavaly október 14. napján írt levelében tájékoztatta az Agrárminisztériumot a Gyékényesi Kavicsbányató haszonbérleti szerződésének érvénytelenségét kiváltható tényállásról. Az Agrárminisztérium a kérdéses dokumentumot soron kívül megvizsgálta, és nyilatkozattételre szólította fel a Kft.-t. A Kft. 2021. december 6. napján kelt nyilatkozata az Agrárminisztérium számára intézkedési kötelezettséget jelentett, melynek tartalmát a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény – a mérlegelés lehetőségét is kizárva – egyértelműen meghatározta” – olvasható az Agrárminisztérium levelében. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a horgászokat, akik rendelkeznek érvényes területi jeggyel, de mégsem horgászhatnak, ki fogja kártalanítani?

„A horgásztatás felfüggesztéséből, megszüntetéséből eredő esetleges károk megtérítéséről, illetve kártalanításról az ilyen módon érintettek és a korábbi halgazdálkodásra jogosult erre vonatkozó megállapodása (példul a területi jegyhez tartozó horgászrend egyes elemei, ha voltak ilyenek) rendelkezhet. Ennek hiányában a tárgyi vízterület haszonbérleti szerződésének érvénytelenségét előidéző fél felelőssége merülhet fel, ami polgári peres eljárásban vizsgálható” – írta a szaktárca. 

A népszerű bányatónál kialakult helyzettel kapcsolatban a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület, illetve a Mohosz is közleményt adott ki, amelyek ITT OLVASHATÓK EL!

Gyékényes egyébként él egy híres ponty, a 37 kilós Bukó. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA!

Új bérlője van a 12 hektáros tolnai holtágnak. Tudj meg többet ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)