2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Két egyesület huzavonája előzte meg a Gyékényesi-tó „bezárását”

Két egyesület huzavonája előzte meg a Gyékényesi-tó „bezárását”

Mint ismeretes, áll a bál Gyékényesen, ahol a helyi egyesület halgazdálkodási jogát törölték. Az ügyben most új információk jelentek meg a helyi médiában.

1954 óta békében horgásztak a páratlan tisztaságú gyékényesi tavon a helyi egyesület tagjai, és persze mindazok, akik területi jegyet váltottak – írja az atadhir.hu.

A vasutas hagyományok miatt Gyékényes és Vidéke Lokomotív Horgászegyesületnek nevezett, akkor mintegy 300 tagú civil közösség 2017-ben veszítette el halgazdálkodási jogát.

Az azóta elhunyt helyi polgármester, Kisiván István és néhány ismerőse alapított egy másik, körülbelül 10 tagú egyesületet (Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület), amely megkapta a jogosultságot. 

Emiatt bírósági perek indultak, több ítélet is született, előfordult, hogy egy időre „visszakapta a vizet” a régi egyesület. Kártérítésként 18 millió forintot is megítéltek nekik. 

Közben az új szervezet élén több vezetőség váltotta egymást gyors egymásutánban, legutóbb pedig áttették az egyesület székhelyét Zákányba. 

Ám ahogy telt-múlt az idő, úgy szaporodtak a gondok: szemetes lett a part, a WC-hiány keltett felzúdulást, kalyibák tűntek fel, sátrak és lakókocsik lepték el a fövenyt, folyt a vadkempingezés. Áldatlan állapotok uralkodtak az országosan is közkedvelt bányató körül – állapítja meg cikkében a helyi újság, amely szerint pontosan ezt elégelte meg a történetben megkerülhetetlen szereplő, az előhaszonbérletre jogosult többségi tulajdonos, a Dráva Kavics és Beton Kft. 

A beszámoló alapján előbb békésen igyekeztek rendezni a helyzetet, az egyesülettel való sikertelen egyeztetés után azonban jogi megoldást kerestek.

A dokumentumok áttekintésekor derült ki számukra, hogy a 2017-es lemondó nyilatkozatot olyasvalaki írta alá az oszrák-magyar tulajdonban lévő cég alkalmazottai közül, aki arra nem is volt jogosult.

És innen már ismert volt eddig is a történet: törölték a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület halgazdálkodási jogát, leállt a jegyértékesítés és elrendelték a halászati és horgászati tilalmat

Gyékényes egyébként él egy híres ponty, a 37 kilós Bukó. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)