2022. december 5. hétfő | Vilma
Aktuális

Horgászati tilalmat és állománymentő halászatot rendeltek el a Gyálai Holt-Tiszán

Horgászati tilalmat és állománymentő halászatot rendeltek el a Gyálai Holt-Tiszán

A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületet váratlanul érintette a holtág kotrásának híre. Az éves engedélyek kiadását is szüneteltetik. Megkezdik az állománymentő halászatot, és elrendelték az általános horgászati tilalmat.

Hamarosan megkezdődnek a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése tárgyú KEHOP-1.3.0 azonosítószámú meghirdetett projekt kivitelezési munkái – adta hírül a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) februárban kereste meg az egyesületet az általuk halgazdálkodási hasznosítás alatt álló vízterületen elkezdődő mederkotrási munkával kapcsolatosan. 

A munkálatok megkezdése előtt a kivitelezéssel érintett partszakaszon az Ativízig intézkedett a parthasználati megállapodással rendelkező víziállás-tulajdonosok felé a víziállások eltávolítása ügyében. A bontással érintett víziállásokra a parthasználati díjat nem kell befizetni.

A kivitelezéssel nem érintett partszakaszon a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület javaslatának megfelelően a parthasználati díj a negyedére csökken, amely így 2022-ben 1300 forint.

„Egyesületünk vezetése a kialakult, sürgős helyzet és a távlati horgászérdekek figyelembevételével az érintett holtágon a munkák végzésének időszakára általános horgászati tilalmat szükséges elrendelni” – közölték.

Hozzátették, a vízterületre önálló éves területi jegy kiadása 2022. február 1-től szünetel.

A beruházás kapcsán a halmentéssel kapcsolatos feladatok bonyolítása egyesületi feladat. Az általános tilalom kezdő időpontjáról és az állománymentő halászat pontos időpontjáról, illetve eredményéről folyamatosan tájékoztatja majd a horgásztársakat a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület.

A Gyálai Holt-Tisza rövid időn belül a második hely az országban, ahol horgászati tilalmat rendeltek el. Ez történt Gyékényesen is, ahol jelenleg is bizonytalan a helyzet. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület)