2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Visszaállhat az eredeti állapot Gyékényesen, a Mohosz kezében a döntés

Visszaállhat az eredeti állapot Gyékényesen, a Mohosz kezében a döntés

Úgy tűnik, fél évet követően visszaállhat az eredeti állapot Gyékényesen, ugyanis ugyanaz az egyesület kapta meg a halgazdálkodási jogot, amelyet attól megfosztottak januárban. Már az új jegyárakat is meghatározták, de azokat addig nem lehet megvásárolni, amíg a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elérhetővé nem teszi a HORINFO rendszerben. A Pecaverzum megtudta, az ügyben a Mohosz június 27-én, hétfőn további egyeztetést tervez a területi tagszövetség bevonásával. Hivatalosan jelenleg a Gyékényesi Kavicsbánytavon csak az horgászhat, aki még januárban éves területi jegyet váltott, senki más nem. 

Papíron megoldódott a Gyékényesi Kavicsbányató kálváriája, a gyakorlatban azonban nem. Az ügyben június 24-én, pénteken hajnalban közlemény jelent meg a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület honlapján.

Abban arról számoltak be, hogy az Agrárminisztérium és a Somogy Megyei Kormányhivatal mint illetékes halgazdálkodási hatóság a 2022. 01. 25.-én érvénytelenített halgazdálkodási szerződésről szóló határozatát felülvizsgálta. 

A vizsgálat eredményeként az Agrárminisztérium – a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület által indított közigazgatási per, valamint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény vonatkozó rendelkezéseit figyelembe véve – a HHgF/212-3/2017. iktatószámú haszonbérleti szerződést érvényesnek tekinti.

„A hatóság az érvénytelenséget arra alapozta, hogy a Dráva Kavics és Beton Kft. a szerződés felbontását kérte, tekintettel arra, hogy az előhaszonbérletre jogosult Dráva Kavics és Beton Kft.-nél 2017-ben képviseletre nem jogosult álképviselő írta alá a lemondó nyilatkozatot. A szerződés érvénytelenítése egyesületünk állásfoglalása szerint jogszerűtlen volt, ezért az ebből eredő károkat bírósági úton érvényesítjük” – fogalmaztak a tájékoztatóban.  

Az egyesület azt is tudatta, hogy a halgazdálkodási jogot az eredeti haszonbérleti szerződés szerint kapták vissza, a halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodásra jogosultságukat „visszajegyezte”. 

„A fentiekre tekintettel a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület horgászjegy-értékesítése újraindul. A Gyékényes Kavicsbányatavon (víztérkód: 14-063-1-4) mai nappal (június 24.) kizárólag a halgazdálkodásról és hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény, valamint a 2022. 05. 30-tól érvényes Gyékényesi Kavicsbányatóra vonatkozó helyi horgászrend rendelkezései szerint lehet horgászni. A korábban megszokott módon az értékesítő pontokon és az online rendszerben a területi jegyek a Gyékényesi Kavicsbányató vízterületére kiadhatók, megvásárolhatók, amint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a rendszert átállítja. Az év elején megváltott 2022-re szóló területi jegyek érvényesek Érvényes területi jegy nélkül horgászni, halat elvinni tilos” – olvasható a közleményben. 

Az egyesület hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok nehézségeit – a horgászat betiltását, korlátozását – a Dráva Kavics és Beton Kft. mint az ingatlan tulajdonosainak megváltozott álláspontja miatt kényszerültek elviselni.

„Egyesületünk mindenben tekintetben törvényszerűen járt el. A horgászok és a kavicsbányató védelme, fejlődése érdekében egyesületünk továbbra is minden tőle telhetőt megtesz” – nyomatékosították.  

Hogy ez akkor most mit is jelent a gyakorlatban, arról a Pecaverzum a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület elnökét kérdezte. Kóródi Zsolt honlapunknak röviden összefoglalva a történetet elmondta, az Agrárminisztérium visszavonta azt a határozatát, amely törölte az egyesület halgazdálkodási jogát. A határozatot elküldte a Somogy Megyei Kormányhivatalnak, amely továbbította azt a Pécsi Törvényszéknek, amely pedig felfüggesztette az eljárást.

A helyzet tehát úgy néz ki, hogy végül is vissza fog állni az eredeti állapot: ugyanaz az egyesület kapta vissza a halgazdálkodási jogot, amelyet attól megfosztottak fél éve. 

Kóródi Zsolt azt nyilatkozta, a pereskedésnek nincs vége azzal, hogy a Pécsi Törvényszék felfüggesztette az eljárást, ugyanis kártérítési pert fognak indítani a tó tulajdonosi köre ellen. 

Az elnök szerint a jegyértékesítés újraindulásához már csak lépés szükséges: hogy visszakerüljenek a rendszerbe, és a jegyek elérhetőek legyenek a horgaszjegy.hu oldalon. Ez június 26-án, vasárnap délutánig nem történt meg, és a jegyek papíralapon sem állnak rendelkezésre. 

Az ügyben a Pecaverzum megkereste a Mohoszt, hogy megtudjuk, mikor nyílik meg a jegyértékesítés. „A HORINFO rendszerbe való visszaállítás önmagában nem függvénye a jelzett ítéletnek, ezért június 27-én, hétfőn a tárgyban további egyeztetés várható a területi tagszövetség bevonásával” – közölte válaszában a Mohosz. 

A helyzet tehát (amíg nem elérhetők a jegyek) úgy néz ki, hogy csak az horgászhat, aki még januárban éves engedélyt váltott. A március 17-e óta tartó időszak véget ért, már nem lehet állami horgászjegy birtokában (bizonyos megkötésekkel) ingyen pecázni.

Az egyesület egyébként már a jegyárakat is meghatározta. Amennyiben azok elérhetők lesznek, így néznek majd ki.

Gyékényesi jegyárak:

Felnőtt 2 botos éves területi jegy: 80.000 forint

Nyugdíjas (70 év felett) 2 botos éves területi jegy: 60.000 forint

Ifjúsági 2 botos éves területi jegy: 45.000 forint

Gyermek éves területi jegy: 24.000 forint

Felnőtt hetijegy (7 napos): 46.000 forint

Felnőtt 3 napos jegy (a kiállítástól számított 72 órás): 21.000 forint

Felnőtt napijegy (a kiállítástól számított 24 órás): 8.000 forint

Ifjúsági 2 botos napijegy (a kiállítástól számított 24 órás): 4.000 forint

Gyermek napijegy (a kiállítástól számított 24 órás): 2.000 forint

Turista (1 botos) napijegy: 10.000 forint

Turista (1 botos) 3 napos jegy: 20.000 forint

Turista (1 botos) hetijegy: 30.000 forint

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)