2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Elhullott nagypontyok, tiltott éjszakai pecák, illegális varsák – a gyékényesi tó elmúlt fél éve

Elhullott nagypontyok, tiltott éjszakai pecák, illegális varsák – a gyékényesi tó elmúlt fél éve

Halgazdálkodásra jogosult hiányában a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) látta el csaknem fél éven át a halőrzési feladatokat a Gyékényesi Kavicsbányatavon. Ezalatt a halőrök 120 kilogramm haltetemet szállíttattak el ártalmatlanításra, 8 esetben indítottak eljárást az éjszakai horgászati tilalom megszegése miatt, valamint több tucat illegális haltároló eszközt távolítottak el a vízből és annak környezetéből.

A haszonbérleti szerződéssel kapcsolatos problémák miatt márciusától júliusig a Nébih ÁHSZ-re hárultak a halőrzési feladatok a Gyékényesi Kavicsbányatavon. A halőröknek a gondozásukba került területen számos jogszabálysértést kellett felszámolniuk – olvasható a Nébih honlapján. 

Többek között több tucat nemkívánatos tárgyat – köztük a halak szakszerű tárolására alkalmatlan mosogatógép dobot, haltartó ketreceket, varsákat és egyéb eszközöket – távolítottak el a vízből és annak környezetéből. 

A helyi önkormányzat közreműködésével mintegy 120 kilogramm haltetemet – többségében nagy testű pontyot – gyűjtöttek össze, és utaltak ártalmatlanításra a szakemberek. 

A helyszíni ellenőrzések során több alkalommal vettek fel jegyzőkönyvet varsa használat miatt, míg 8 esetben a megyei kormányhivatal által elrendelt éjszakai horgászati tilalom megszegése miatt kellett eljárást indítani.

Végül július 8-án – a halgazdálkodásra jogosult visszahelyezése után – immár rendezett viszonyok mellett kezdődhetett meg a területi jegyek értékesítése a Gyékényesen.

Mint ismeretes, fél évnyi huzavona után helyezték vissza a HORINFO rendszerbe a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesületet. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) döntése azonban csak átmeneti, az egyesület 30 napos próbaidőre kapta vissza a jegyértékesítési jogosultságot.  

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület FB-oldala)