2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Megpróbáltak ellopni egy 27 kilós harcsát az RSD-ből

Megpróbáltak ellopni egy 27 kilós harcsát az RSD-ből

A Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD) próbáltak meg eltulajdonítani egy 27 kilós harcsát, de a halőrök elfogták az elkövetőket, akik ugyan rendelkeztek engedéllyel, de nem vezették be a fogási naplóba az elejtett halat. 

„Free Willy! Ugye ismerős a cím, Tisztelt Horgásztársak? Csakhogy esetünkben nem egy kiszabadítandó kardszárnyú delfinről szól a híradás, hanem egy ellopni kívánt harcsáról… És a kiszabadítói nem kedves gyermekek, hanem kedves hivatásos halőr kollégáink voltak” – ezzel a felütéssel kezdte augusztus 3-án megjelent beszámolóját a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDSZ).

A megindított rendőrségi ügyre való tekintettel szűkre szabva adták közzé az információkat. „Örömmel adjuk tehát hírül, hogy újabb »nagy hal« akadt az RDHSZ Halőri Szolgálatának horgára, ha szabad egy kissé erőltetett képzavarral élni” – fogalmaztak.

Történt tehát, hogy többnapos előkészítő munka (adatgyűjtés, megfigyelés) után augusztus 2-án éjjel a hivatásos halőri egység hajós elfogásra indult. Az éjszakai műveletekre is alkalmas új „H8”-as szolgálati kishajó fedélzetén csendben suhantak a majosházi szűkület felé, ahol mostanság szépen fogható a harcsa nappal is, de inkább fényváltást követő órákban.

A későbbi elkövetők csónakjukban a vízen tartózkodtak, horgásztak. Egy kora esti ellenőrzés során átestek egy általános kontrollon, melynek célja a személyek pontos beazonosítása, no meg éberségük elaltatása volt. „H8” elfoglalta pozícióját, és megkezdődött a feszült várakozás…

A sötétség beállta után röviddel megtörtént a harcsa kifogása. Amint a hal a csónakba került, azzal azonnal a szigetcsépi nádas rejtekében a most még le nem írható helyszín felé tartottak – olvasható már-már krimibe illő sztori kibontakozása.  

A rosszban sántikáló pecások a vízi növényzet sűrűjében csendben lapulva figyelték, hogy milyen mozgások vannak, fenyeget-e veszély a hal partra szállítása közben. Amikor kis idő múlva úgy ítélték meg, hogy biztonságos a helyzet, folytathatták a harcsa ellopását. 

Kibukkantak rejtekükből, és már-már biztonságban érezhették magukat közeledve a part felé, amikor az őrhajó kétfős halőri legénységével keresztben elállta az útjukat.

A gyors melléállás és átkötés megakadályozta az elkövetőket, hogy a bizonyítékot, a harcsát visszadobják a vízbe. Így pontban 22 órakor megtörtént az intézkedés, amelynek a hoppon maradt horgászok alá is vetették magukat.

Willy, a harcsa 150 centiméter hosszú és 27,27 kilogramm tömegű volt. A hal egyébként – amely sértetlenül megúszta a kalandot és kifogója kezéből nyerhette vissza szabadságát – vidáman hagyhatta el a helyszínt. Ugyanez nem mondható el a horgászról, aki ellen halvédelmi eljárás indult fogási napló vezetési kötelezettségének elmulasztása miatt, és felelnie kell majd továbbá büntetőeljárás keretén belül az 54.540 forint értékre elkövetett lopás kísérletéért is – zárul az RDSZ tájékoztatása. 

Az RDHSZ horgászrendjében szabályozza az elvihető halak nagyságát és mennyiségét. A harcsára nincs felső mérethatár, viszont az éves kvóta 60 kilogramm vagy 100 darab. A most elfogott szabálytalan horgászok rendelkeztek engedéllyel, de mégsem írták be a halat, azt megpróbálták dokumentálás nélkül hazavinni. 

Mélybe rántotta a madarat a lesből támadó harcsa. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: RDHSZ)