
Egy pecás vörös foltot vett észre a kifogott halán, és hogy megtudja, mi történhetett a ponttyal, a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordult.
„Amikor a képen látható pontyot lefotóztam, azt hittem, sebes az oldala. De jobban megnézve ért a meglepetés, hogy ez nem is seb. Nagyítva úgy tűnik, hogy egy színes folt. Mitől lehet?” – szegezte a kérdést az MHTT Mit fogtam? rovatának V. A.
A szakértők a válaszukban azt írták, hogy a ponty oldalán látható vörös folt egy körben terjedő, szakszóval körülírt bőrgyulladásnak tűnik.
„Az okát bakteriológiai, szövettani laboratóriumi vizsgálattal lehetne felderíteni. Ezt akkor célszerű végeztetni, ha az adott víztérben lévő pontyokon halmozottan fordul elő ez az elváltozás” – hívták fel a figyelmet a haltani szakemberek.
Ezek után a tógazdának mindenképpen érdemes ellenőriznie, hogy a többi ponty egészséges-e.
A Pecaverzum megkérdezte a ChatGPT-t, hogy a hal fogyasztható-e.
A mesterséges intelligencia (MI) szerint a helyi bőrgyulladás önmagában nem feltétlenül teszi ehetetlenné a pontyot, de óvatosság szükséges.
„Ha a hal friss, élénk volt, a húsa egészségesnek tűnik, és megfelelően hőkezeled, akkor valószínűleg fogyasztható. Ha viszont más betegségre utaló jelek is vannak, érdemesebb elengedni a fogyasztását” – zárta gyorselemzését az MI.
Ezt olvastad már?
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: MHTT)