
„Milyen hatással van a halakra a víz pH-értéke, és hogyan lehet ezt lekövetni” – kérdezte O. Cs. a Magyar Haltani Társaságtól (MHTT).
Válaszként azt írták, hogy a víz pH-értékéhez – vagyis kémhatásához – a halak bizonyos keretek között képesek alkalmazkodni, a hirtelen pH-változás azonban végzetes lehet számukra.
A természetes vizek kémhatását számos vízben oldott só ionjai befolyásolják. Ez a komplex pufferrendszer képes kompenzálni a pH hirtelen változását.
A túl alacsony pH, vagyis a savas kémhatás többek között a halak légzését gátolja, mivel a vízben oldott karbonát-ionok szén-dioxiddá alakulnak, nehezítve az oxigén felvételét.
Az elöregedett holtmedrekben, ahol jelentős az üledék bomló szervesanyag-tartalma, gyakran lecsökken a pH, ami azt jelenti, hogy a vízben nagy lesz a hidrogénion-koncentráció. Ezekkel az ionokkal az egyébként nem mérgező szulfid- és hidrogénszulfid-ionok kénhidrogénné alakulnak, ami már kis koncentrációban is rendkívül mérgező, így a halak pusztulását okozhatja.
A túl magas pH, azaz lúgos kémhatás hatására viszont az ammónium-ionok alakulnak át ammóniává, ami pedig erős sejtméreg.
A pH mérésére színváltó sav-bázis indikátorok vagy elektromos feszültségen alapuló pH-mérők használhatók.
Azt tudtad, hogy a pontyok szélesebb tartományban látnak színeket, mint az ember. Részletek ITT.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: pixabay.com)