2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

„Nem gondolkodtam, ugrottam” – hős tinédzserek mentettek ki egy horgászt a Tiszából

„Nem gondolkodtam, ugrottam” – hős tinédzserek mentettek ki egy horgászt a Tiszából

A vízparton és a vízben igyekezett kikapcsolódni a nagy melegben Dandás Zoltán és Lakatos Ádám. Tiszasülynél, a Tiszában úsztak és hűsöltek a falubéli unokatestvérek, amikor arra lettek figyelmesek, hogy nagy baj történt. Az életmentés főszereplői nem hezitáltak, azonnal ugrottak.

„Igazi bátorságról, tettrekészségről és emberségről tett tanúbizonyságot két tiszasülyi fiú. Szombat délután egy budapesti horgász csónakjából a Tiszába esett. Lakatos Ádám és Dandás Zoltán a balesetet látva rögtön a vízbe ugrottak, és kimentették a férfit” – így kezdte bejegyzését Tiszasüly polgármestere, Nagy Richárd, aki közösségi oldalán számolt be egy hősies szombati életmentésről.

A szoljon.hu megtudta, valóban egy horgász esett a vízbe, akit két helyi, egy 15 és 19 éves fiatal mentett ki.

– Fürödni mentünk az unokaöcsémmel a stéghez. Egyszer megjelent egy horgásztársaság, egyikük épp a csónakra akarta felszerelni a motort, amikor a vízbe esett. Elmerült. A víz nagyon gyorsan elsodorta, amikor először feltűnt a test, beugrottam és úszni kezdtem felé – idézte fel az eseményeket az idősebbik fiú, Dandás Zoltán. 

Ahogy a fiatalember elmondta: az unokaöccse, Ádám is ugrott, és úszott ő is, hogy segítsen neki.

– Amikor láttam, hogy Zoli beugrott, nem gondolkodtam, én is ugrottam. Egyszer feltűnt a férfi teste, de aztán megint elmerült. Később újra feltűnt, de addig már percek teltek el, az óriási sodrás vitte a bajba jutott férfit. Amikor elértük, és meg tudtuk fogni, húztuk kifelé, ekkor már a társaság egyik tagja is segített, és így tudtuk a partra húzni – mesélte Lakatos Ádám.

A fiúktól elmondták: a folyóba esett férfi nem volt eszméleténél.

– Párszor megütögettem az arcát, és benyúltam a szájába, ekkor kijött belőle a sok víz – emlékezett vissza Zoltán. 

– Ekkor még nem tért teljesen magához, csak hörgött, később nyerte vissza az eszméletét. Akkor már többekkel együtt felvittük a gátra, oda érkeztek a mentők – tette hozzá Ádám.

Őket egyébként szintén egy helyi férfi, a családjával arra sétáló Ulviczki János hívta ki. A mentők végül stabil állapotban tudták elszállítani a férfit.

– A helyszínre mentőegységet és mentőhelikoptert is riasztottunk, egy középkorú férfit állapotstabilizálást követően földi úton szállítottak bajtársaim kórházba. A férfi eszméleténél volt – tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztálya.

A történet tehát jó véget ért. Szerencsére jókor volt jó helyen a két fiatalember, akik nem gondolkodtak, cselekedtek. Hősies tettükről ők szerényen vallanak, ezzel együtt az egész falu büszke rájuk.

– Jó tudni, hogy ilyen fiatalok nőnek fel a településen, szüleik büszkék lehetnek rájuk, polgármesterként én is az vagyok. Minden tiszteletünk a srácoké – kommentálta Nagy Richárd a történteket. 

A településvezető hozzátette: a horgásznak mielőbbi felépülést és hazajutást kíván mindenki.

– Végül kérünk mindenkit, hogy óvatosan töltse szabadidejét a Tiszán, hogy ne történjen tragédia – tette hozzá.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)