2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

November végétől használható a Gyálai Holt-Tisza kármentesített szakasza – videóval

November végétől használható a Gyálai Holt-Tisza kármentesített szakasza – videóval

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy befejeződött a Szeged határában húzódó Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának fejlesztése. Az uniós támogatással megvalósuló, több mint 2,5 milliárd forintos költségvetésű beruházás célja az élővíz jó ökológiai állapotának elérése volt.

A Gyálai Holt-Tisza Magyarország egyik legnagyobb – 18,66 kilométeres – holtága, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki. A holtág azonban az idők során nem figyelmet, hanem kizsákmányolást kapott, a helyzet vízügyi, természetvédelmi és közegészségügyi szempontból is fenntarthatatlanná vált. Két egymáshoz kapcsolódó projekttel sikerült a Dél-Alföld egyik legrégebben húzódó vízügyi problémájára választ adni.

A holtág Feketevíz elnevezésű, majdnem 3 kilométeres szakaszának állapota az elmúlt évtizedekben az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése miatt rendkívül leromlott. E terület kármentesítése egy másik, 4,5 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében valósul meg.

A munkálatok során összekapcsolták a holtág korábban egymástól elválasztott szakaszait, csaknem 3 kilométeren az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolították a mederben felhalmozódott iszapot. 

A parti rézsű mederbecsúszását több mint egy kilométeren cölöpsorral, illetve kőszórással akadályozták meg. Az átalakított Hattyasi szivattyúteleppel szükség esetén biztosítani tudják másodpercenként 2 köbméter víz átemelését a Tiszából a holtágba, amely a vízpótlás mellett aszályos időszakokban lehetővé teszi a környező mezőgazdasági területek öntözését. 

Új vízkormányzó műveket építettek, a régieket pedig felújították, ezzel helyreállították a természetes folyásirányt. A holtág több pontjára pedig vízminőségi monitoringállomásokat telepítettek és fejlesztették a vízhozammérő-állomást is. A 2,528 milliárd forintos költségvetésű beruházás kivitelezője a Békés Drén Kft. volt.

A Gyálai Holt-Tisza kármentesített szakaszát november végén vehetik birtokba a környéken élők, akik a korábban elviselhetetlen bűztől is megszabadulnak végre – derül ki a Szeged TV tudósításából.

„A holtág teljes víztere most már egyben kezelhető. Szegeden nem is emlékszünk, mikor volt olyan utoljára, hogy a holtág gyakorlatilag egy élőlényként, egy összefüggő víztestként tudjon üzemelni. Ahhoz, hogy ez hosszú távon is fenntartható legyen, nagyon fontos, hogy a mostani környezeti állapotokat fönntartsuk. Lehetőség szerint kerüljük el a hulladékoknak a holtágba juttatását” – nyilatkozta a Szeged TV-nek Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) igazgatója.

Szerinte ehhez hasonló kármentesítési projekt nem volt még Magyarországon, amelynek során kétfelé bontották a holtágszakasz megtisztítását. Az erősen szennyezett iszapot elszállították, és megsemmisítették, a kevésbé szennyezettet pedig biológiai tisztítás után a mederbe helyezték. 

A helyi televízió bejátszásában megjegyzi, évtizedekig folyt a szennyvíz a holtágba, most azonban a helyiek akár új nevet is kereshetnek a Feketevíz nevezetű résznek.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Ativizig)