2023. december 1. péntek | Elza
Aktuális

Öt órán át keresték a ködben eltévedt horgászokat a Tisza-tavon

Öt órán át keresték a ködben eltévedt horgászokat a Tisza-tavon

Csónakkal eltévedt horgászok kértek segítséget a Tisza-tavon. A nagy ködben elvesztették tájékozódási képességüket, és nem tudták, hol vannak. Végül a halőrök és a rendőrök közösen, öt óra megfeszített munka árán találtak csak rá a bajba jutott pecásokra.

Elkezdődött a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása. November 4-étől 725 centiméterről 580 centiméterre csökkentik a vízállást. Ilyenkor a halak a partszéli nádasokból a nyílt víz felé veszik az irányt, ahol tömegesen vannak jelen. A vízleeresztés nagy figyelmet igénylő művelet a halőrök számára is. November 10-én, szerdán is egy ilyen területet ellenőriztek, amikor kaptak egy jelzést a rendőrségtől, miszerint két horgász segítséget kért, mert a nagy ködben eltévedtek a poroszlói medencében. 

„Két idősebb horgászról volt szó. Elmondásuk szerint már a karót is felhúzták, indultak volna ki a partra, de a nagy ködben nem tudták, hogy merre menjenek, illetve a motorjuk is meghibásodott” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Muliter Imre, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. halőri vezetője. 

A halőrök egyből elhagyták azt a területet, ahol éppen ellenőrzést tartottak, és elindultak a két horgász megkeresésére. Ez 19 óra körül történt. A helyzetet nehezítette, hogy a bajba jutott horgászok nem tudták megmondani, hogy merre tartózkodnak a vízen. Volt náluk ugyan mobiltelefon, de a GPS-koordinátákat nem tudták előhívni, így gyakorlatilag a halőrök a sötétben (ködben) tapogatóztak. 

Reflektorokkal világítottak, kürttel hangjelzéseket adtak le, de mindhiába, válaszjelzés nem érkezett. Így szóltak egy másik halőri csapatnak, illetve a rendőröknek, és végül már három csónakkal pásztázták a területet. 

Ekkor már több óra is eltelt, de az eltűnt pecásoknak még nyoma sem volt. A mentőcsapat azonban nem adta fel a keresést, és öt óra megfeszített munka árán – éjfél tájban – rátaláltak a csónakra és az abban ülő két idősebb horgászra, akiknek szerencsére volt meleg ruhájuk és innivalójuk, de azért a hosszú órákon át tartó várakozás őket is megviselte.  

Az eset kapcsán a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. felhívta a horgászok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek oda vízen tartózkodásukkor. „Amennyiben lehetséges, akkor GPS-sel, feltöltött mobiltetelefonnal induljanak el, vigyenek magukkal pokrócot, meleg italt, élelmet” – hangzik a tanács, amelyet a halőri vezető még hangjelző kürttel egészített ki. Ha ilyen lett volna a bajba jutott horgászoknál, sokkal hamarabb megtalálták volna őket a ködben. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!