2021. október 27. szerda | Szabina
Aktuális

Oxigénhiány a Pátkán: jetskikkel próbálják meg felpezsdíteni a vizet

Oxigénhiány a Pátkán: jetskikkel próbálják meg felpezsdíteni a vizet

Az országban sajnos egyre több helyen gond a vízhiány, és ebből kifolyólag kevesebb az oxigén is a vizekben. Most a Pátkai-víztározó esetében vált kritikussá a helyzet, és kellett azonnali beavatkozást elrendelni.

A hosszú ideje tartó meleg, napsütéses időjárás miatt – a halak védelme érdekében – a hétvége folyamán, június 10-én és 11-én a Pátkai-víztározón jet hajtású vízi járművek közlekednek majd a tó közepén” – adta hírül a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HEFMSZ). 

A szövetség azt is közölte, hogy a járművek vízre hajtására a vízügyi hatóság adott engedélyt.

A Pátkai-víztározót alapvetően a Velencei-tó esetleges vízutánpótlása miatt hozták létre, azonban a vizet csak nem akarják onnan átemelni a súlyos vízhiánnyal küzdő Velencei-tóba, ahol pár hete az oxigénhiányos állapotot tömeges halpusztulás tetézte. A vízszintcsökkenést jól érzékelteti, hogy a vízügy hivatalos adatai szerint húsz nap alatt 101 centiről 89-re apadt a tó.

A Velencei-tó vízpótlásával kapcsolatban július 4-én Tessely Zoltán országgyűlési képviselő bejelentette, heteken belül megnyitják a kincsesbányai vízbázist, így friss karsztvíz kerülhet a Velencei-tóba. Persze csak olyan mennyiség, amely nem veszélyezteti a fogyasztók ellátását Székesfehérváron és másutt, vízhiány nem állhat elő – tette hozzá a honatya akkor. 

A Pecaverzum az ügyben kereste Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjét, aki ugyan felvette a telefont, de tájékoztatást nem tudott adni, későbbi visszahívást ígért.

Amint új információhoz jutunk, frissítjük a cikket vagy újjal jelentkezünk. 

(fotó: Pátkai-víztározó FB-oldala)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!