Könnyen elkészíthető halászléreceptet osztott meg a Bors Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójának tolmácsolásában, aki már gyerekként halászott, és az öregektől eltanulta a halászléfőzést.
Most olyat eszünk, amit régen eleink is készítettek! Követjük azt az aranyszabályt, amit kitaláltak. Nem passzírozzuk, és nem teszünk bele semmi feleslegeset, csak azt amit kell. Halfejeket, farkakat, szeleteket és a jó kis zsíros úszóaljakat.
A halpatkókat a főzés előtt egy órával sózzuk be. A fejeket vágjuk ketté, de vigyázzunk az ujjunkra, hogy megmaradjon mind.
A fejben lévő zsíros részek annyi zsiradékot hoznak elő, amiben a paprika fel tud oldódni. A nyári szezonban az öregek mindig tettek bele egy paprikát és paradicsomot, tegyünk bele mi is.
Ha megvagyunk az előkészülettel, akkor jöhet a bogrács bekészítése. Vizet öntünk bele, alulra rakjuk a fejeket, rátesszük a farkakat, a hagymát, a kettévágott paprikát és paradicsomot, majd erre halmozzuk a szeleteket.
Egyszerre gyújtunk alá, és amikor már egy kicsit megrottyant, a paprikával folytatjuk, hiszen az egész arról szól, hogy egyszerűen és gyorsan csináljunk halászlevet.
Amikor majd jól felhabzik, és rendesen beindul, kicsit összekapja a hagymát és a halat is, mert hő kell a halhoz, hogy ne essen szét. Akkor majd egy kicsit lecsendesítjük és hozzátesszük a pirospaprikát. Két kiló halhoz két púpos evőkanálnyi paprika illik, nem kell sajnálni.
Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon, mert akkor kicsapódik a bogrács falára, ahol megéghet, megkeseredik.
Ezután már csak egy dolgunk van: visszaforralni, majd 20-25 perc kemény forralás után tálalhatjuk, hiszen ennek a halnak készen kell lennie.
Ezért is volt dunai gyors halászlé, mert csak ennyi hozzávalóval és csak ennyi idő alatt elkészült, több idő a halászat során nem is volt.
Hozzávalók:
2 darab pontyfej
2 darab pontyfarok
5-6 darab pontypatkó
2 fej hagyma (2 kiló halhoz)
1 darab paprika
1 darab paradicsom
pirospaprika
só
3 liter víz (2 kiló halhoz)
Jó átvágyat hozzá!
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitóképünk illusztráció, forrása: Wikipedia)