2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Rekordmennyiségű 20 kiló fölötti pontyot fogtak ki a Balatonból

Rekordmennyiségű 20 kiló fölötti pontyot fogtak ki a Balatonból

Idén a pontyhorgász szezon kezedétől június végéig 68 darab 20 kilogramm fölötti hal megfogását jelentették be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek (BHNp Zrt.). A horgászok nyáron sem tétlenkednek, sorra emelik ki a hatalmas pontyokat.

Bár pontyhorgászat legeredményesebb időszaka a tavasz és az ősz, nyáron is egyre több fogásról számolnak be a balatoni pecások – írja a likebalaton.hu.

– Júniusban is 10 fogásról kaptunk hírt, a hónap legnagyobb hala Balatonakarattyán került horogvégre, 28,25 kilót nyomott.

A pontyot áprilisban már megfogták egyszer, akkor 29 kiló volt – mondta Hamvasi Miklós, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.

– A nyugati medencéből, Balatongyörökről is érkeztek bejelentések. Az egyik pontyot 26,82 kilóval mérlegeltük. Ugyancsak Balatongyörökön dobós módszerrel egy 24,3 kilós pikkelyest is kifogtak. Ez volt a hónap 3 legnagyobb hala, de érdemes megemlíteni a május végén Balatonbogláron megszákolt 29,71 kiló tükörpontyot is. Ez a hal jó ismerősünk, hiszen már többször is horogvégre akadt. Reméljük, hogy őszre 30 kiló fölötti lesz, addigra még egy kicsit hízik – fejtette ki Hamvasi Miklós.

A BHNp Zrt. horgászturisztikai menedzsere hozzátette, egyre többen eredményesek a Kis-Balatonon is, ahol a nyár első hónapján például egy 22 kilós ponty került partra.

A nagy hőség nem kedvez a halak kapókedvének, de ettől függetlenül júniusban, júliusban és augusztusban is vannak szép számmal behúzós horgászok a tó mindhárom medencéjében. (Ezt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik, a behúzós horgászat helyszínét ugyanis a horgászoknak előre be kell jelenteni a cég felé.)

– Akik tavasszal, ősszel horgásztársaikkal indulnak többnapos pecára, a vakáció idején a családdal térnek vissza a Balatonra. Ilyenkor inkább a vízparti ingatlanokból lehet horgászni, hiszen a strandokon fürdőszezon van. De adott helyeken, amit tábla jelöl szabad éjszaka is, és emellett a mólókon, tehát akad lehetőség az év legmelegebb hónapjaiban is. A fogást illetőhttps://pecaverzum.hu/versenyek/lett-csapat-nyerte-a-viii-ibcc-t-a-magyar-vmfishing-ket-dijat-is-bezsebelten az éjszakai órák a kedvezőbbek, de gyakori tendencia, hogy a hőség után érkező hidegfront idején hirtelen nagyon sok halat fognak. A vihar ugyanis átmozgatja a vizet, és a pontyok is jobban megmozdulnak, nagyobb lesz az étvágyuk – magyarázta a horgászturisztikai menedzser. Mint mondta,

Idén március és június között összesen 68 darab 20 kiló fölötti hal megfogásáról érkezett bejelentés a halgazdálkodási céghez, ami rekordnak számít.

Hamvasi Miklós nagy reményeket fűz az őszi horgászszezon elé. – Biztos vagyok benne, hogy ősszel meglepetés lesz. Még akár a tórekord is megdőlhet – mondta a szakember, aki maga is komoly sikereket könyvelhet el a pontyhorgászatot illetően.

Április 27-én az International Balaton Carp Cup (IBCC) versenyén állították be a most is aktuális hivatalos rekordot. A magyar VMFISHING csapata Siófokon, az Aranyparton, a Csúszda utcánál emelt ki egy 32,375 kilós pontyot, ami a verseny és a Balaton rekordja is egyben. 

A tó keleti medencéje azóta egyre jobban vonzza a pecásokat, valószínűleg az elkövetkezendő években a horgászok kedvenc helyévé válik – jegyzi meg cikkében a likebalaton.hu

Idén már másodszorra jelentkezik rekordlistás hallal egy hölgyhorgász. NÉzd meg a halat IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: BHNp Zrt.)