2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Rekordszámú orvhalászt és orvhorgászt kaptak el Borsodban

Rekordszámú orvhalászt és orvhorgászt kaptak el Borsodban

A jó idő és a telepítések miatt megszaporodtak a szabálysértők áprilisban az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) által kezelt vizeken. Az elmúlt hónapban rekordszámú elkövetőt értek tetten a halőrök. A 13 renitens között akadt orvhorgász és orvhalász is, sőt még olyanok is, akik egyszerre valósították meg mindkettő cselekményt – közölte közösségi oldalán az ÉMHE.

Április 5-én három orvhalásszal szemben is intézkedni kellett, akik közül ketten orvhorgászattal egészítették ki tevékenységüket. Cs. Alex és R. Marcell a Hernád-folyó sajóhidvégi szakaszán egy horgászbottal és egy kisszerszámos halászeszközzel próbált meg halat fogni. Érvényes állami horgászjegyet és területi engedélyt azonban egyikük sem birtokolt.

Szintén aznap a Sajó-folyó körömi szakaszán is tetten értek egy orvhalászt, B. Miklós, aki kisszerszámos halászeszközzel kifogott és megtartott egy szürkeharcsát, egy karikakeszeget és dévérkeszeget. 

Április 9-én M. Tamás a Hernád bőcsi szakaszán kettő horgászbottal pecázott, az állami horgászjegyével nem is volt semmi probléma, érvényesnek találták, azonban területi jeggyel nem rendelkezett. 

S. Sándornak minden papírja rendben volt a Sajószentpéteri Új-tavon. Kifejezetten jó napot tudhatott maga mögött április 9-én egészen addig, amíg a halőrök igazoltatás alá nem vonták. Akkor ugyanis megtaláltak nála öt pontyot és egy ezüstkárászt, amelyeket nem rögzített a fogási naplóban.

Időrendi sorrendben haladva a következő esetre április 11-én került sor, amikor P. Vincét érvényes állami horgászjegy és területi engedély nélkül kapták rajta az Ormosbányai-tavon egy pecabottal. 

Másnapra is jutott egy szabálytalan horgász: kétbotos C. István a Sajó sajószentpéteri szakaszán csak az állami jegyét tudta felmutatni, területi engedélyt nem váltott.

Az ellenőrzések a hónap második felében is folytatódtak, és a halőröknek akkor is többször intézkedniük kellett.

Április 16-án egy orvhorgászt és egy orvhalászt is felelősségre vontak, amiért mindenféle papírok nélkül ültek ki a Sajó partjára. A két horgászbottal próbálkozó H. Attila a körömi szakaszon kettő ezüstkárásszal, egy bagolykeszeggel, egy karikakeszeggel és egy selymes durbinccsal nem tudott elszámolni. Míg H. József Kesznyéten környékén kisszerszámos halászeszközzel zsákmányolt kettő karikát és kettő dévért.  

Ezen a napon a nyékládházi Gólem-tavon is lefülelték F. Roland orvhorgászt, aki kettő felszerelést vetett be halfogás reményében. 

Április 18-án K. Tibort a Sajó sajószentpéteri szakaszán, R. Józsefet pedig a Bódva szendrőládi szakaszán kapták el egy-egy bottal, engedélyek hiányában. 

Az utolsó áprilisi orvhorgászt 26-án fülelték le: S. István a Sajó körömi részén nyomta kettő bottal.

Az ÉMHE halőrei minden elkövetővel szemben kezdeményezték a szabálysértési eljárás megindítását.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)