2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Rendszeresen visszatérő vaddisznótól félnek a horgászok Szombathelyen – videókkal

Rendszeresen visszatérő vaddisznótól félnek a horgászok Szombathelyen – videókkal

A szombathelyi Csónakázó-tó környékén rendszeresen felbukkan egy vaddisznó, amely a tóhoz jár inni. A horgászok már többször találkoztak az állattal, és tartanak attól, hogy támadhat. A megyei vadászkamara elnöke szerint nem kell félni, és tanácsokat is adott, mit kell tenni, ha vaddisznóval találjuk magunkat szembe. 

Már hetek óta nap mint nap találkozni lehet korán reggel egy vaddisznóval a szombathelyi Csónakázó-tó környékén – erről a nyugat.hu számolt be egy olvasó jelzése alapján. 

És bár békésnek tűnik az állat, sokan félnek tőle, mert mégis csak egy vadállatról van szó, így veszélyesnek tartják. Sokan járnak arra gyalog, biciklivel és kutyát sétáltatni is, így úgy gondolják, jó lenne tenni valamit és megelőzni a bajt, hiszen bármikor történhet baleset vagy bármiféle kár – írja a portál, amely úgy tudja, hogy a rendőrségre és a vadásztársasághoz is érkezett már bejelentés. 

„Be lett jelentve a vadásztársaságnál, semmi nem történt. Nap mint nap reggel korán találkozok vele sajnos, félek. Egy horgász azt mondta, hogy a tóra szokott menni inni. Sokan erre jönnek gyalog, biciklivel dolgozni, kutyát sétáltatni. Veszélyes” – írta az olvasó, aki videókat is készített az állatról.

 

„A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai április 24-én, a reggeli órákban állampolgári bejelentésre megjelentek a megkeresésben szereplő helyszínen. A vad a rendőrök kiérkezésekor nem volt a helyszínen, így további intézkedésre nem került sor” – közölte a rendőrség.

Aranypatak Vadásztársaság elnöke, Öhm László is tud a vaddisznóról, de mivel lakott területről van szó, nem olyan egyszerű a helyzet.

„Az a baj, hogy belterületen nem lehet fegyvert használni rendőrségi engedély nélkül, és egyelőre mi erre nem kaptunk engedélyt. Maximum fegyver nélkül lehetne onnan kiterelni, vagy valahogyan befogni, de ez a befogás sem egy egyszerű dolog. A legnagyobb probléma, hogyha mi kiteszünk egy élvefogó csapdát, akkor azt két nap múlva ellopják. Ez egy ilyen faramuci helyzet. „Ha kapnánk kilövési engedélyt, az egyrészt jó dolog lenne, másrészt viszont mégse, ugyanis nem túl pozitív a vadásztársadalom megítélése. Tehát ilyen szempontból a befogás lenne a jobb megoldás” – magyarázta.

A helyi lap szerint néhány nap múlva lesz egy találkozó a városházán, ahol ott lesz az összes Szombathely környéki vadásztársaság egy-egy képviselője, vadászati felügyelők, a város jegyzője és a városvezetés is. Sok egyéb mellett pedig téma lesz ez a vaddisznós helyzet is, amire megpróbálnak megoldást találni. Illetve arra is, hogy a jövőben hogyan lehetne kezelni ezeket a helyzeteket. 

A szombathelyi vaddisznóról az RTL Klub is forgatott. Az egyik horgász azt mondta, ő már háromszor is találkozott a vadállattal. Szerinte, ha nincs kölyke, kevésbé veszélyes, de „sosem lehet tudni, hogy mikor támad és hogyan”.

„Nem szabad olya helyzetbe hozni, ahol megszorítva érzi magát, és akkor nem fog támadólag fellépni. Kiabálással, tapsolással nyilván el fog menekülni az ember elől. Arra viszont vigyázni, ha kell, ha valaki kutyát sétáltat, és a kutya támadja meg a vaddisznót, akkor nyilvánvaló, hogy a vaddisznó védekezésképpen meg fogja támadni a kutyát, és ebből adódhatnak problémák” – figyelmeztetett Gagyi István, a vas megyei vadászkamara elnöke. 

Az RTL videója ITT nézhető meg. 

Drón segítségével fogták be a veszélyes balatoni vaddisznókat. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: pixabay.com)