2023. december 1. péntek | Elza
Aktuális

Szakember reagált Kozso ötletére a balatoni delfintelepítésről

Szakember reagált Kozso ötletére a balatoni delfintelepítésről

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója reagált a Szomorú Szamuráj azon felvetésére, hogy delfineket szeretne a Balatonba telepíteni.

A napokban kisebb meghökkenést váltott ki horgászok körében az, hogy Kocsor Zsolt, vagyis Kozsó a Frizbi TV műsorában arról beszélt, hogy delfineket telepítene a magyar tengerbe. A sonline.hu a felvetéssel kapcsolatban megkereste Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy az ötletnek lehet-e realitása – írja a 24.hu.

A halászati szakember kellő humorral kezelte a kérdést, és készségesen elmagyarázta, hogy miért nem válhat valóra Kozso álma a magyar delfinekről.

„Ez nem úgy működik, hogy idehozunk egy halat, és beengedjük a vízbe, ráadásul a delfin emlős, és a Balatonhoz hasonló környezetben nem élne meg. Noha édesvízi delfin egy valós faj, de például a kínai folyami példányai kihaltak, ráadásul ennek a fajnak sem lenne alkalmas egy édesvízű tó, hiszen folyami élőlények” – fogalmazott.

A lap cikke szerint a haltelepítésnek is szigorú szabályai vannak, ám ennek ellenére volt rá példa a történelem során, hogy inváziós, idegenhonos fajok jelentek meg a tóban. 

És olyan is volt, hogy ez természetes módon történt, de arról is gyakran hallunk, hogy megunt akváriumi kopoltyúsokat engednek szabadon.

Bármi is a felszabadítók indíttatása, az ökoszisztémát veszélyeztetjük azzal, ha idegenhonos fajokat engedünk a természetbe. Ezért a folyami delfin betelepítése is csak merész ötlet, de valósággá nem válhat.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: Frizbi TV Youtube-képernyőfelvétel, Wikipedia, Szári Zsolt FB-oldala)