2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Aktuális

Szörnyű tragédiát élt át a vészhelyzethez riasztott halőr

Szörnyű tragédiát élt át a vészhelyzethez riasztott halőr

A szolgálatával már éppen végző halőr a riasztáskor azonnal csónakjába pattant, és maximális sebességgel közelítette meg a szerencsétlenség helyszínét, és bár minden tőle telhetőt megtett a mentősökkel egyetemben, a fiatal férfi végül a kórházban elhunyt. 

Július 30-án, pénteken este háromnegyed nyolc előtt telefonos horgászbejelentés érkezett a Sebes-Körös térségében szolgálatot teljesítő, területileg illetékes halőrhöz, miszerint Körösladánynál, a Makra-lejáró közelében fürdőzők kerültek bajba az élővízen. A bejelentő állítása szerint egy illető vízbe fulladt, akit társai ugyan kimentettek a víz alól és újraélesztettek, de nem tudják teljesen kihúzni a vízből a lapos és iszapos, növényzettől benőtt partszakaszon – számolt be a megrázó eseményről a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

Mint írják, a szolgálatból éppen hazaérkező halőr azonnal csónaktrélert akasztott, és a duzzasztónál lévő sólyahely felé vette az irányt, ahová néhány perc múlva meg is érkezett. A motorcsónakot vízre téve maximális sebességgel nyolc perc alatt ért a helyszínre, ahol két 25-30 év körüli személy a partszélben, a vízfelszín fölé emelve tartotta bajba került, kimentett társukat, akin valóban látni lehetett a fulladásos tüneteket.

A halőr gyorsan és biztonságosan csónakba emelte és stabil oldalfekvésbe helyezte az eszméletlen férfit, aki ekkor még adott életjeleket. Egy közeli horgászhelyen a már parton várakozó rendőrök és horgászok segítségével került végül partra a szerencsétlenül járt illető, ahol aztán az időközben kiérkező mentősök küzdöttek tovább az életéért. Több mint egy órába telt, mire a mentőtisztek a kórházba szállításhoz minimálisan stabilizálni tudták az állapotát. Minden erőfeszítés ellenére azonban nem sikerült megmenteni az életét. A KHESZ információi szerint a kimentett személy keringése másnap összeomlott és a fiatalember elhunyt.

„Oktató tanulságok helyett azt kérjük mindenkitől, aki a természetes vizek partját választja kikapcsolódása, szórakozása helyszínéül: vigyázzon magára, valamint embertársaira és felelős magatartással lehetőség szerint előzze meg a veszélyhelyzetek kialakulását!” – olvasható a közleményben.  

A KHESZ a halőri munka társadalmi megbecsülését illetően megemlíti, hogy ez az eset is példázza, hogy a halőröknek a halőrzésen túl számos egyéb, olykor vagyon- vagy éppen életvédelmi feladatokban is helyt kell állniuk, ami sokszor azonnali és mindennél sürgetőbb, indokolt cselekvést kíván. 

A vízparton és a vízben tartózkodás valóban veszélyessé is tud válni: idén már tizenhárman fulladtak bele a Balatonba, tavaly pedig negyven holttestet emeltek ki a Dunából. 

(fotónk illusztráció, forrása: KHESZ)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!