2022. június 28. kedd | Irén, Levente
Aktuális

„Tarthatatlan állapot a húshorgász harácsoló magatartás”

„Tarthatatlan állapot a húshorgász harácsoló magatartás”

A fogási naplóba be nem írt hal elvitele lopásnak minősül, és ez alól nem kivételek a darabszám-korlátozással nem védett fajok sem. 

Az érvényben lévő szabályok szerint a horgászat során kifogott és hazavinni kívánt nemes halakat rögtön a kifogás után be kell írni a fogási naplóba, míg egyéb halakat a horgászat végén összesítve kell bejegyezni. 

Ezzel a rendelkezéssel úgy tűnik, sokan nincsenek tisztában, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyják. Legalábbis ez derül ki a Natura 2000 védelem alatt álló Ős-Sárvízet kezelő Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnökének, Erdélyesi Jánosnak a Facebook-posztjából

„Egyre gyakoribb észrevétel mind a magam, mind pedig a társadalmi halőrök részéről, hogy a kifogott, megtartott darabszám-korlátozással nem védett halak mennyiségét nem könyvelik le a horgásztársak sem a fogási naplóba, sem pedig a beíró füzetbe, legyen az őshonos keszegféle vagy tájidegen ezüstkárász” – olvasható az elnök tájékoztatójában.  

Erdélyesi János emlékeztetett, hogy a halgazdálkodási területről kifogott és megtartott, hazavitt, méretkorlátozás alá nem eső halnak is van értéke.  

„Azt le kell könyvelni az előírásoknak és a horgászrendben foglaltaknak megfelelően. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a kifogott, megtartott, hazavitt, méretkorlátozás alá nem eső hal le nem dokumentált elvitele lopásnak minősül” – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: amennyiben a jövőben a figyelmeztetések ellenére is ezzel a nemtörődöm viselkedéssel, hanyagsággal találkoznak a parton, úgy az érintett horgászok éves területi engedélyét öt hónapra bevonják. 

„Tarthatatlan állapot a húshorgász harácsoló magatartás, amely még mindig jelen van a horgász vizünk partjain” – fogalmazott Erdélyesi János.

Az egyesületnek más problémája is van sajnos: hosszú ideje küzdenek az Ős-Sárvíz vízhiányának megoldásáért. Az ügyben eddig előrelépés nem történt. A tarthatatlan helyzetre most a Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnök újra rávilágított egy hosszabb posztban. 

A halőrzés megerősítéséről állapodtak meg az első halőri kerekasztal-beszélgetésen. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció)