2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Teljesen leengedték a Zámolyi-víztározót – új információk a Velencei-tó feltöltéséről

Teljesen leengedték a Zámolyi-víztározót – új információk a Velencei-tó feltöltéséről

Akár negyven napig is tarthat a vízügy próbaüzeme, ha a vízminőséggel nem lesz probléma. Akár 1,8 millió köbméter víz is kerülhet a Velencei-tóba.

A Pecaverzum is beszámolt róla, hogy megkezdődött a Velencei-tó – Zámolyi-víztározóból a Császár-vízen keresztül történő – feltöltése. A hét napig tartó próbaüzem december elsején indult. 

Az ügyben most a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltsége közölt új információkat. 

Tájékoztatjuk an azt írják, a múlt héten befejeződött a Zámolyi-víztáropzó teljes leürítése, melyet követően annak zsilipje a továbbiakban átfolyós rendszerben fog működni. Az újbóli feltöltésére várhatóan csak akkor kerül majd sor a jövőben, ha a Velencei-tavi vízhiányos állapot megszűnik.

A hétnapos próbaüzemmel kapcsolatban közölték, amennyiben a mért eredmények kedvezőek lesznek, akkor a hetedik nap után a zsilipeket nem zárják le, hanem a folytatódik az összesen negyven naposra tervezett vízeresztési folyamat. 

Ezzel hozzávetőlegesen 1,5-1,8 millió köbméternyi víz kerülne a Velencei-tóba, amely közvetlenül – és az időközben remélhetőleg minél több lehulló csapadékon felül – 6-7 centiméteres vízszintemelkedést jelentene. 

Hangsúlyozták a közleményben, hogy a tó meghatározott vízszintje (130 centi ebben az időben) ötven centivel marad el a minimumtól, az jelenleg 80 centi.  

Jó hír, hogy a Mohosz Velencei-tavi kirendeltségének információi alapján a legutóbbi vizsgálatok szerint a legnagyobb problémát jelentő klorofilltartalom jelentősen csökkent a korábbihoz képest, de még most is bőven meghaladja a hipertróf felső határértéket.

„A vízeresztést követően a Pátkai-víztározó zsilipje – tudomásunk szerint – a tározó minimálisan szükséges vízszintjére lesz beállítva, amely remélhetőleg azt fogja eredményezni, hogy a téli-tavaszi időszakban a teljes vízgyűjtő területről több víz jut el a Velencei-tóba. Bízunk benne, hogy ennek az intézkedésnek köszönhetően érdemi mennyiségű befolyó víztöbblet éri el a tavat a közeljövőben, és így a vízpótlás, valamint a vízterület felett lehulló csapadék mellett további vízszintemelkedési lehetőséget jelent majd a Velencei-tónak rövidesen” – fogalmaztak a kommünikében.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: idokep.hu)