2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Újra engedik a vizet a Velencei-tóba, de csak egy hétig

Újra engedik a vizet a Velencei-tóba, de csak egy hétig

Újra megpróbálkozik a vízügy a Velencei-tó vízpótlásával. Ez a második próbaüzem idén. Legutóbb öt napig, most egy teljes hétig engedik majd a vizet a Pátkai-víztározóból a Császár-vízen keresztül. A tervezett napi mennyiség 22.000 köbméter.

Próbavízeresztést hajt végre a Pátkai-víztározóból a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) annak érdekében, hogy megismerjék, milyen vízminőségi folyamatok zajlanak le a tározóból érkező és a Császár-vízen végighaladó vizekben a jelenlegi kiindulási paraméterek mellett – közölte közösségi oldalán Velence város önkormányzata.

A vízeresztés december elsején 8 órakor kezdődött a Pátkai-víztározó egyesített műtárgy I. számú zsilipkapujának nyitásával. A próbaüzem hét napig tart, a zsilipkaput december 8-án 8 órakor újra bezárják. 

A közleményhez csatolták a vízügy tájékoztató levelét. A Kdtvizig igazgatójának, dr. Csonki Istvánnak a névjegyével ellátott dokumentumból kiderül, hogy a tervezett napi vízmennyiség körülbelül 22.000 köbméter.

Az igazgató emlékeztetett, a vonatkozó vízjogi üzemeltetési engedély alapján a Velencei-tó minimális vízszintje szeptember 1. és január 1. közötti időszakban az agárdi vízmércén + 130 centiméter. 

„A mai napon a tó vízállása + 80 centiméter, ami 50 centivel marad el az üzemeltetési minimumtól. A Pátkai-víztározó vízállása a mai napon 414 centi” – rögzítette a november 30-i állapotokat dr. Csonki István. 

„Bízunk abban, hogy sikerül mihamarabb megoldást találni a tó ökológiai egyensúlyának helyreállítására” – ezt pedig már a velencei önkormányzat fűzte hozzá a hírhez. 

A vízeresztés a biciklivel közlekedőket is érinti, ugyanis a próbaidő alatt a Császár-víz melletti, Kisfaludot Dinnyéssel összekötő kerékpárút nem vagy csak korlátozottan lesz használható – hívták fel a figyelmet. 

Egyszer próbálkozott már a vízügy egy vízáteresztéssel szeptemberben, akkor öt napig folyt a víz a Császár-vízen. A mérési és vizsgálati eredmények viszont sajnos azt mutatták, hogy a Velencei-tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, annak klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

Mint arról a Pecaverzum beszámolt, a közelmúltban megtartott horgászfórumon heves viták alakultak ki. Részletekért KATTINTS IDE!

Riszató adat: kiderült, mennyivel kevesebben horgásztak idén a Velencei-tónál. Ha kínáncsi vagy az adatra, KATTINTS IDE! (Spoiler: drámai csökkenés!)

Habár víz nincs, kajakközpont lesz, amelynek letették az alapkövét. Az eseményről készült videóért, fotókért és infókért KATTINTS IDE

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: feol.hu)