2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Tovább csökken a Tisza-tó vízszintje, leállt a turisztikai célú hajóforgalom

Tovább csökken a Tisza-tó vízszintje, leállt a turisztikai célú hajóforgalom

Az aszályos időszak miatt az utóbbi időszakban közel 80 centit csökkent a Tisza-tó vízszintje. Már a turisztikai célú hajózás sem engedélyezett, és további apadás várható. 

A Tisza-folyón a legkisebb vízszint körüli vízállástartomány alakult ki, ami jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 76-78 centimétert csökkent az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez (Kisköre-felső vízmércén mért 740 centiméter) képest – adta hírül a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

Közlésük szerint a tározó vízállása a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 662 centiméter, ami a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 centiméter) alatt van 18 centiméterrel. 

A Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +662 – +660 centiméteres tartományban lesz. 

A Tisza-tavon hajózóktól azt kérték, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, és vegyék figyelembe a vízi eszközök merülési tulajdonságait. 

„Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél a vízszint változására számítsanak, a szükséges intézkedéseket (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezését) tegyék meg” – közölte a Kötivizig. 

A Tisza Szolnoknál jelenleg -290 centin áll

Már nem szőke a Tisza: megváltozott a folyó jellegzetes színe. Tudd meg, miért ITT!

Brutálisan apad a Duna Budapestnél, új sziget jött létre Gerjennél. Nézd meg fotókat és a drónvideót ERRE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Kötivizig)