2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Tovább folytatják a Velencei-tó feltöltését

Tovább folytatják a Velencei-tó feltöltését

Javultak a vízminőségi adatok, így tovább folytatják a Velencei-tó feltöltését. Akár 4,6 millió köbméterrel is emelkedhet a vízmennyiség.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) december első napján megnyitotta a Pátkai-víztározó zsilipjét, és egy hétnaposra tervezett újabb vízeresztés próbát kezdett meg annak érdekében, hogy megismerje, milyen vízminőségi folyamatok zajlanak le a tározóból érkező és a Császár-vízen végighaladó vizekben a kiindulási paraméterek mellett. 

A feol.hu megtudta, hogy a próbaeresztés során történt vízvizsgálati eredmények kedvező eredményt hoztak, ezért december 8-án, szerdán nem zárták le a zsilipet, azaz folytatható lesz a Pátkai-víztározóból történő vízeresztés. 

Ráadásul – várhatóan szerdán délután – tovább nyitnak a pátkai zsilipen, s ennek köszönhetően a továbbiakban nagyobb vízhozammal folytatódik a Velencei-tó vízpótlási folyamata. 

Ez azt is jelenti, hogy nem csupán a Zámolyi-víztározó Pátkába továbbított 1,5-1,8 millió köbméternyi vízmennyisége kerül a tóba, hanem a Pátkai-víztározó vízállását is a minimumra állítják be, ami további egymillió köbméternyi víz, tehát összesen 2,5-2,8 millió köbméter tovább engedését jelenti.  

A minimális vízszint tartására beállított pátkai zsilipnek köszönhetően a vízgyűjtőn lehulló többlet csapadékból származó víz is tovább folyik majd a tó irányába. 

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően nem csak, hogy három centit emelkedett a vízszint (az agárdi vízmérce ma 84 centit mutatott), a talajvízzel telítődött, ezért csak minimális szivárgási veszteségre lehet számítani a további vízpótlás során. 

Amely így becslések szerint összesen 12-14 centiméternyi szintemelkedést jelenthet a Velencei-tónak, s ehhez jön majd hozzá természetesen a téli csapadék. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: feol.hu)