2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Aktuális

Túlszaporodás miatt ragadozó halakat telepítettek az újhatvani biotóba

Túlszaporodás miatt ragadozó halakat telepítettek az újhatvani biotóba

Idén is búvár segítségével helyezték vissza a szivattyút, mivel a tó közepe több mint két méter mély. A tóban lévő halak túlszaporodtak, így most ragadozókat helyeztek ki.

Újhatvanban a jó idő beköszöntével ismét üzembe helyezték az Újhatvani-tó szökőkútját. Ez nem csupán esztétikai értéket ad a tájnak, hanem segít fenntartani a tóban található élővilág egészségét is – számolt be a Hatvani Hírlap.  

Az újbóli üzembe helyezést egy tapasztalt búvár végezte, mivel a tó közepe több, mint két méter mély.

A Meszlényi-híd alatt lévő kis tó egy biológiailag önfenntartó vízterület. Ez azt jelenti, hogy a természetes folyamatok és a mesterségesen kialakított rendszerek egyensúlya biztosítja az ökoszisztéma stabilitását. A tóban lévő élővilág számára a szökőkút működése fontos, mivel oxigént juttat a vízbe, ami nélkülözhetetlen a biológiai folyamatokhoz.

A Hatvani Szolgáltató Kft. parkfenntartás ágazatvezeője elmondta: a mesterségesen létrehozott tóba ragadozó halakat telepítettek, hogy kontrollálják a halpopuláció túlszaporodását. 

Papp Zsuzsanna arra hívta fel a figyelmet, hogy az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében fontos, hogy a látogatók betartsák a biotóra vonatkozó szabályokat.

„Kérjük, hogy senki ne etesse a halakat kenyérrel vagy más élelmiszerrel. Az ilyen cselekedetek komoly károkat okozhatnak a tó vízminőségében és a mesterségesen kialakított biológiai rendszerben. A halak etetése pusztuláshoz vezethet” – hangsúlyozta.

Papp Zsuzsanna kiemelte: az ökológiai tudatosság és az elővigyázatosság mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük és támogassuk az élőhelyeket.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)