2021. augusztus 5. csütörtök | Krisztina
Aktuális

Újabb legendás ponty lett felelőtlen horgászok áldozata

Újabb legendás ponty lett felelőtlen horgászok áldozata

A felelős horgászatra hívja fel a figyelmet Németh Tamás, az F&F csapat tagja. A versenyhorgásznak egy ikonikus hal akadt a horgára, de olyan sérüléssel, amit biztosan pecás okozhatott.

A Pusztaszentlászlói-víztározó egyik legendás példányát, a Kis bubós névre keresztelt pontyot terelte szákba Németh Tamás. Az örömét azonban beárnyékolta a bosszúság is, ugyanis a hal csúnya sérüléssel került partra. Egyértelműen látszik a ponty száján, hogy horgászok bántak vele felelőtlenül.

Az F&F csapat Facebook-oldalán megjelent írásában Tamás a felelősségteljes bánásmódra hívja fel a figyelmet, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy mitől alakulhatott ki ez a sérülés?

„Mi történik abban az esetben, ha egy elég keményre állított fékkel húzzuk a halat? A fékerő x erősségre be van állítva, tehát abban az esetben fog csak megszólalni, ha a hal legalább akkora erőt fejt ki a botunkra. Természetesen a bot ruganyossága itt sokat tud segíteni. Megfigyelhettük azt, hogyha a halnak egy adott ellenállást adunk, vagyis húzzuk erősen, akkor idővel meg fog fordulni. A mi esetünkben így nem fog az akadóba rohanni. A száján eközben nem fog tépett seb kialakulni” –  olvasható Tamás írásában. 

A versenyhorgász arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a féket össze-vissza lazítjuk és erősítjük, akkor a horog által ütött seb egyre jobban kikezdi a horog körülötti szöveteket. „Később ez fogja a kiakadást eredményezni. Az egy más kérdés, hogyha az ember bikakábellel húzza a halat satuféken, de ezt az esetet meg se említeném. Egyébként a tesztek azt bizonyítják, hogy egy jól beállított orsó 3-4kg-os húzóerővel tud dolgozni, ha nincs satu” – magyarázza Tamás.

Írásában kitér arra az esetre is, hogy mi történik akkor, ha egy hal akadóba menekül, és elszakad a zsinór. Itt két eset fordulhat elő: vagy viszi magával a szereléket az elszalasztott zsákmányunk, vagy már felakasztotta saját magát az akadóra. Hogy itt mi okozza a problémát, az elolvasható a teljes írásban. Érdemes Németh Tamást követni, ugyanis a kíméletes bánásmódról egy sorozatban számol majd be. 

A halakkal felelőtlenül bánó horgászokkal Siófokon is meggyűlt a baja Hermecz Tamás tógazdának. Ha kell, ő meg is műti a sérült halakat. Erről ITT számoltunk be. 

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!