2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Megműtöttek egy húszkilós pontyot Siófokon

Megműtöttek egy húszkilós pontyot Siófokon

Hátborzongató, csak erős idegzetűeknek ajánlott fényképeket tett közzé a Facebookon Hermecz Tamás, a siófoki Hidegvölgyi Horgásztó gazdája egy húszkilós ponty műtétjéről. A halat azért kellett operálni, mert kíméletlenül bántak vele. A cikkben megpróbálunk tanácsokat adni, miként érhetjük el, hogy minél kisebb sérülést okozzunk. 

A hallal annyira kíméletlenül bántak, hogy teljesen kettészakadt a szája, és nem maradt más megoldás, mint összevarrni felszívódó orvosi cérnával, négy öltéssel.

„Megvannak az eszközeim és nem vagyok lusta sem, hogy bármilyen állaton segítsek, ha megsérül, de most már másodszor fordul elő, hogy egy nagytestű ponty száját kell összevarrnom! Megtenném ezt akkor is, ha egy kisebb halról lenne szó, de ez a hal bőven túllépte a húsz kilót. Csak annyit fűznék a történtekhez, hogy még a prémium kategóriás csalis tasakok sem tartalmazzák a horgászathoz szükséges érzéket! Nem csókolgatni kell a halakat, hanem kíméletesen horgászni rájuk!” – írta a bejegyzésben, amelyet csak erős idegzetűeknek ajánlunk, mert megrázó fotókat tartalmaz.

A Pecaverzum sokat gondolkodott, hogy foglalkozzon-e a témával, de miután felhívtuk Hermecz Tamást, kiderült, ő olyanannyira szeretné, hogy terjedjen a hír, hogy még hirdetni is akarta a posztot, de a közösségi médiaóriás nem engedélyezte. És egyáltalán nem azért, hogy szenzációt keltsen, hanem, hogy felhívja a figyelmet, hogy a halak is érző lények, és kíméletes bánásmódot igényelnek. A tógazda hosszasan mesélte a műtétet, de mi most eltekintünk ennek részletezésétől, mert hallgatni is alig bírtuk.

Így zajlik a műtét

Elég legyen annyi, hogy a halat érzéstelenítik, fertőtlenítik, vizes törölközővel fogják le, és akkus fúróval, felszívódó orvosi cérnával összevarrják a sebet. A beavatkozás után betadine-os kezelést kap, majd pár óráig vízbe helyezve megfigyelés alatt tartják, és csak azt követően engedik szabadon, ha megbizonyosodtak róla, hogy biztosan képes elúszni. 

„Erre nincs irodalom, magam kellett megtanuljak mindent, így megtanultam varrni is” – mondta a Pecaverzumnak Hermecz Tamás, aki nem először gyógyít állatokat, sőt, rutinja is van, mert korábban vadaspark is működött a területen, és többször kellett ellátnia sérült madarat, őzet, még magáról is szedett le anyajegyet, de a hal azért speciális eset.  

Pontyműtétből sem ez az első: tavaly egy tizenötkilós halnak ráadásul a csontja is eltörött, ott még komolyabb beavatkozást kellett végeznie. Feltételezése szerint azt a pontyot a szájánál fogva akaszthatták fel egy kampós mérlegre. A műtétről videó is készült, de azt tényleg csak a legerősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk. 

„Amit néhány napja kellett megműtenem, ott vélhetően egy erős bevágás vagy nem megfelelő fárasztás okozta a sérülést” – jelentette ki.

Horgászengedély gyakorlat nélkül?

Hermecz Tamás szerint mindenkinek meg kellene tanulnia megfelelően bánni a halakkal, és ennek meg is van a bevett rendje, csak éppen erre sokan fittyet hánynak. „Én nem is adnék horgászengedélyt gyakorlati vizsga nélkül. Nálunk nagyon sok ragadozó hal is él a vízben, és látom, hogy sajnos a horgászok közül többen még kesztyűben sem mernek hozzányúlni például egy nagyobb csukához, mert megijednek és félnek” – osztotta meg álláspontját és tapasztalatait. 

És valljuk be őszintén, van is abban valami, amit mond, hiszen ha nincs egy tapasztalt pecás a családban vagy a baráti körben, akkor bizony egy kezdőnek mindent maga kell megtanulnia. Hiába tudja valaki álmából is felébresztve a garda tilalmi idejét, ha fogalma sincs arról, hogyan szabadítson ki egy hármashorgot egy ötkilós csuka szájából.

A tógazdával tehát végigvettük azt a néhány fontos dolgot, amelyet a kapás észlelésétől kezdve észben kell tartanunk, hogy kíméljük a halat.

  • Bevágás

Igazodjunk a távolsághoz! Minél közelebb horgászunk, annál kisebb bevágásra van szükség. Sokan sajnos kisebb tavakon is hatalmasat rántanak be teljesen feleslegesen, ezzel sérülést okozva a halnak. Nagyobb távon azonban, 120, 150 méteren már van akkora nyúlása a damilnak, hogy lehet a mozdulat picit erőteljesebb. (A fonott zsinórnál nagyobb a sérülés esélye, érdemes kerülni!)

  • Fárasztás

Keményebb botokkal óvatosabb kell fárasztani. Különbséget kell tenni ponty és amur között. Míg utóbbit lehet jobban kifárasztani, addig a pontyot nem szabad. „Látok olyat is, hogy már megadta magát a hal, de még íratják vele a köröket, csak a filmezés vagy a hecc kedvéért” – hívta fel a figyelmet az elítélendő cselekedetre. 

  • Kíméletes bánásmód

A halat szakszerűen meg kell szabadítani a horogtól, a száját fertőtleníteni, és minél hamarabb vissza kell juttatni a vízbe. A pontyot érdemes bölcsőben tárolni arra az időre, amíg a parton tartózkodik, és folyamatosan friss vízzel locsolni. 

  • Visszaengedés

Meg kell győződni róla, hogy a hal képes elúszni, és nem fog mondjuk egyből az iszapba fúródni. Ennek érdekében előre-hátra mozdulatokkal lehet kezünkkel segíteni. Fontos, hogy ha a hal elkezd úszás közben oldalra borulni, akkor még ne engedjük el, hanem folytassuk a mozdulatsort. 

Hermecz Tamás leszögezte, hogy ő nem szakember, mégcsak nem is horgászik, de tógazdaként már sokat látott, és a fent vázoltakat javasolja. (A Pecaverzum a kíméletes bánásmód témakörben hamarosan újabb cikkel jelentkezik.)

A szakáll nélküli horog dilemmája

Szerencsére a tavaly megműtött halat néhány hónappal később visszafogták, szépen begyógyult a sebe, és hízott is egy kilót. A most operáltat is nyomon lehet már követni, mert chippel látták el. A Hidegvölgyi Horgásztónál egy ideje minden tíz kiló feletti halat egyedi azonosítóval látnak el, így már több mint százhatvan halról lehet majd tudni, hogy hányszor fogták ki. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy egy halban gazdag tóról beszélünk, tavaly akadt olyan kapitális bajszos, amelyet egész évben csak egyszer sikerült horogra csalni. 

A horgokkal kapcsolatban megjegyezte, a fárasztás mikéntjétől függ, hogy jó-e a szakáll nélküli. Ugyanis meglátása szerint a lassú fárasztásnál, ellentétben a szakállas horoggal, amely mozdulatlanul áll a hal szájában, a szakáll nélküli mozog, ezáltal jobb súrlódik és nagyobb sebet váj ki. 

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!