2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

Veszélyben a lápi póc, kétséges hosszú távú fennmaradása

Veszélyben a lápi póc, kétséges hosszú távú fennmaradása

Jelentősen csökkent a lápi póc állománya a Felső-Tisza vidékén és az Öreg-Túrban. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kétséges a faj hosszú távú fennmaradása.

A Felső-Tisza-vidéken a lápi pócnak még népes populációi éltek a 2000-es évek elején. Az azóta tapasztalható egyre szélsőségesebb vízjárás, az élőhelyek eltűnése és az inváziós amurgéb intenzív terjeszkedése azonban komoly problémát jelent a térségben – idézi a Halászat című folyóiratban megjelent publikációt a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapja

Mint a tanulmányban olvasható, a fent vázoltak miatt a lápi póc állományai a 2010-es évekre drasztikusan lecsökkentek, napjainkra pedig a kipusztulás szélére kerültek a Felső-Tisza vidékén. 

Korábban a lápi póc ismert élőhelye volt az Öreg-Túr alsó szakasza is, Nagyar és Fehérgyarmat térségben. Az utolsó előfordulási adat 2011-ből származott, azóta azonban az intenzív kutatások ellenére sem került elő. 

Ezért fontos eredmény, hogy a kutatók 2019 óta folytatott hét sikertelen próbálkozását követően 2021. június elsején a vízfolyás nagyari szakaszán a lápi póc egy adult példánya került elő. 

A munka során több mint 1 kilométer hosszan halásztak, és ennek során az egyetlen lápi póc mellett több száz amurgébet fogtak.

A sorozatos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az utóbbi évtizedben a lápi póc állománya drasztikusan lecsökkent az Öreg-Túrban, a populáció hosszú távú fennmaradása kétséges.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Wikipedia)