2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Veszélyben a Zagyva: szagnaplót vezetnek az orrvacsaró bűzről Hatvanban

Veszélyben a Zagyva: szagnaplót vezetnek az orrvacsaró bűzről Hatvanban

Betelt a pohár a lőrinci veszélyeshulladék-lerakó üzemet körülvevő települések lakóinál. Egy lokálpatrióta, Zubor András szerint lassan már elviselhetetlen a bűz, ami belengi az egész környéket. Vannak időszakok, amikor egyes lakók a kertjükbe sem tudnak kiülni, mások nem mernek ablakot nyitni.

Múlt héten demonstrálók egy csoportja vonult a Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. (REG Kft.) Lőrinciben működő üzemének bejárata elé. Az esemény apropóját az adta, hogy a veszélyeshulladék-lerakó gátja július végén megrepedt, emiatt szivárgás történt – számolt be a Blikk.  

A szennyvíziszap az alig pár méterre lévő Zagyva mellett ömlött ki. A kifolyó szennyvizet azóta már elfedték, vagyis a kárelhárítás láthatóan elkezdődött. Ez azonban nem nyugtatta meg a környéken élőket. Az ügy élére álló Zubor Andrásnál azóta is egyfolytában csörög a telefon.

„Nem először repedt meg a veszélyeshulladék-tároló gátja. Most még szerencsénk volt, mert nem a Zagyva felől történt a szivárgás. De mi lesz legközelebb? Nézzék, teljesen meg van süllyedve a föld” – mondta András, aki hetek óta járja a gát környékét. 

A helyi aktivista korábban több állat- és környezetvédelmi akcióban vett részt, ő járt utána a lőrinci hattyúpusztulásnak is. Most is főként az üzem körüli gazdag élővilágot és a folyót félti. „Nemrég egy őzet láttam itt, a szennyvízbe süppedve. Alig tudott kiszabadulni” – mesélte.

A hulladéklerakó telephely néhány kilométernyire található Hatvantól. Az ott élők érzik leginkább a szagot. 

„A környéken sokan fordulnak hozzám azzal, hogy nem tudják kinyitni az ablakot, mert az egész lakásban bűz terjengene. Ha Lőrinciben olyan a széljárás, még 6-7 kilométerre, a belvárosban is lehet érezni a szagot. Meleg ide vagy oda, az utóbbi időben már alig lehet megmaradni egyes napszakokban, főleg szeles időben a saját házunk udvarán” – fakadt ki András. 

A lőrinci férfi szívén viseli a környék sorsát, pusztán annyit szeretne tudni, lehet-e megoldást találni a problémára, illetve tudják-e biztosítani a lakókat arról, hogy a Zagyvát nem veszélyezteti gátszakadás.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Blikknek megerősítette, hogy a gátfal melletti területről szivárgás történt a telephelyre, valamint kis mértékben a telephelyen kívüli mezőgazdasági területre és a Zagyva folyó töltésének oldalára. Korábban pedig a Pecaverzumnak is elismerte a szennyezés tényét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Akkor egy videó is megjelent a neten a munkálatokról.

„Gátszakadás nem történt. A szivárgást július 25-én észlelték a telephely munkatársai. Az üzemeltető, amint tudomást szerzett a szivárgásról, megkezdte a kárelhárítást a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Kdvvizig) szakmai felügyelete mellett. A kiszivárgott anyag felitatása, valamint a folyékony szennyezőanyag szivattyúzása zajlik. Az anyag felszínén helyenként olajszármazék nyoma is látható volt. A felitatás pernyével történik, a szivattyúzást követően a szennyvizet elszállítják. A telephelyen a katasztrófavédelem által nem akkreditált mérések történtek, a mért értékek alapján veszélyes anyag egészségre ártalmas mennyiségben nem volt kimutatható" – tájékoztatott a jelenlegi helyzetről Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Lestyán Balázs, Hatvan alpolgármestere azt mondta, hosszú évek óta küzdenek a településüket és a környéket terhelő bűzhatással.

„2018-ban aláírásokat gyűjtöttünk a Hatvani Városvédő Egyesülettel a bűz ellen, több mint nyolcezret. Ugyanabban az évben a főtéren emeltük fel a hangunkat, az ok ugyanez volt, mint most: elegünk van az életünket megkeserítő bűzből Hatvanban és környékén. A probléma azóta mit sem változott. Reggelente be kell csuknom az ablakom, ha nem akarom érezni az orrfacsaró szagot” – magyarázta az alpolgármester, hozzátéve: az ügy kormányhivataltól kormányhivatalig vándorol.

Az önkormányzat öt éve szagnaplókat vezet. Naponta rögzítik a bűz helyét, időtartamát és időpontját a közterület-felügyelők járőrözésük során.

„Senki sem róhatja fel nekünk, ha aggódunk és aggodalmunknak hangot adunk. Elég volt a bűzből és köszönjük, de a fekete masszából sem kérünk többet. Szeretnénk végre reggelenként jóízűen beleszippantani otthonunk levegőjébe” – csattant fel a városvezető.

A REG Kft. közleményben reagált, amelyben azt írták, hogy a telep déli oldalán a kárenyhítési munkák jelenleg is folynak, és időjárás függvényében 1-2 héten belül befejeződnek. 

„A bűz kérdés tekintetében az akkreditált levegőtisztaság-védelmi mérések és az arra épülő hatásterület kijelölés alapján megállapítást nyert, hogy a telephelyen esetlegesen keletkezett szaghatás lakott területeket nem érint. Tudomásunk szerint a gát korábban csak egyszer (2020-ban) szivárgott, a szükséges műszaki védelmet kialakítottuk, amely eredményeként a jövőben várhatóan több szivárgás nem fordul elő” – fogalmazott tájékoztatójában a REG Kft. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Facebook)