2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Veszprém vármegyében él a világ legnagyobb pontya, de magyar kéz nem érintheti

Veszprém vármegyében él a világ legnagyobb pontya, de magyar kéz nem érintheti

Biztonsági kamerák, harapós kutya, drótkerítés, éjjeliőr  szinte a pápának kijáró személyi védelem illeti meg a világ legnagyobb pontyát. A Veszprém vármegyei Nemesvita mellett, az Euro Aqua farmon éli mindennapjait a rekorder hal, a földgolyó egyetlen 50 kiló feletti pontya, amelyet öt évvel ezelőtt fogtak ki, mértek meg és fotóztak le – írja a Blikk.

A Blikk helyszíni riportjából kiderül, hogy a világrekorder halat azóta néhányszor megpillanthatták a szerencsések, sőt ki is fogták azóta a Balaton szomszédságában lévő tóból. Ám a hírverés nem hiányzik az osztrák kézben lévő horgászhelynek, így is tódulnak a halóriásra várók, évekre előre le van foglalva a klubtagoknak a kapási lehetőség.

– Ez egy családi vállalkozás, nincs szükség nagyobb hírverésre. Valóban itt él a világ legnagyobb pontya, itt fogta ki 2018 novemberében Michel Schoenmakers, a hal tömege 51,2 kilogramm volt – ezekkel a szavakkal fogadta az egyik külföldi vezető a kapuban a lap újságíróját. 

Hozzátette, a rekorder él, sőt többször is horogra akadt az elmúlt években.

– Csak a klubtagok látogathatják a tavat. E-mailen kell igényelni az engedélyt. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. A tagok pedig beosztják egymás között az időpontokat – árulta el a fiatal hölgy, aki azonban nem engedte meg a területre való belépést és a fényképek készítését sem.

Erről a pontyról van szó: 

 

– Ide inkább csak külföldiek jönnek, maximum tíz-tizenkét főt fogadnak egy időben. Most is vannak vendégek, egy nagy lakósátrat rendeztek be nekik. Fűthető, s itt főznek is rájuk – árulta el egy alkalmazott, aki a neve elhallgatását kérte. 

Elárulta, bizony szükség van a védelemre, többször is megpróbáltak már bejutni illetéktelenek a területre. Nagyon vigyáznak a halakra, a szezon csak néhány hónapig tart, télen semmi, tavasszal és ősszel három-három hónap. Nyáron pedig a melegben is szünetet tartanak: a langyos vízben a fárasztással járó mozgás az állat pusztulását okozhatja.

Horgászberkekben úgy tartják, egy világrekorder hal értéke forintban nehezen kifejezhető, de biztosan milliós nagyságrendű. Óriási vonzerőt jelent bármely horgásztónak, ha ilyen hatalmas példány kifogására van esély. Vannak, akik bármennyi kifizetnek érte. Arra is volt példa idehaza, hogy egy „óriást” kiloptak az élőhelyéről – végül a rendőrség segítségével szállították vissza az állatot.

Az angol nyelvű honlapon a tó egyébként azt hirdeti, hogy 30-40 kilós példányok jócskán akadnak, s persze a világrekorder, az 50 kiló feletti. Facebook-oldalukon a csúcstartó fényképei mellett számos hatalmas ponty kifogása is dokumentálva van, több fotó az elmúlt hetekben készült.

– Ez Európa talán legdrágább horgásztava. Én magam sem jártam bent, miután külföldi kézbe került. Ide magyarok nem nagyon jutnak be. Rendes emberek, nekünk fizetik az adót, tisztán tartják a környéket, még az odavezető utat is karbantartják – mondta Nemesvita polgármestere, Csali János.

Érdekes módon a falu lakóit nem igazán izgatja, hogy karnyújtásnyira él tőlük a világ legnagyobb pontya.

A közösségi oldalakon olvasható bejegyzések szerint többen neheztelnek a tulajdonosokra, hogy a magyarokat kirekesztik a horgászati lehetségekből. Volt, ahol azt írták, félmillió forintot is elkérnek egy heti tartózkodásért, alkalmi vagy napijegy egyáltalán nincs. Általában egy hétre látják vendégül a kis csoportokat.

Ilyenformán bár „magyar állampolgárságú” a hivatalos világbajnok ponty, vajmi kevés az esély arra, hogy magyar kéz fogja majd azt a botot, amely legközelebb is dicsőséget hoz a szerencsés horgásznak.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Carp Fishing is My Life FB-oldala)