2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Vízminőség-kárelhárítást rendeltek el, és elkezdték a Velencei-tó levegőztetését

Vízminőség-kárelhárítást rendeltek el, és elkezdték a Velencei-tó levegőztetését

A halpusztulás megelőzése érdekében oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat. A vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt azonban szükség van a beavatkozásra. A napokban négy helyre telepítenek különböző szerkezeteket, és egy mobil jármű is segíti majd a tó oxigén ellátását.

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében – számolt be a Fehér TV riportja alapján az fmc.hu.

A levegőztető másodpercenként egy köbméter vizet forgat meg, négy nagy teljesítményű szivattyúból áll, ami egy úszóponton áll. 

A kompresszor segítségével összesen több mint száz méter hosszan juttatnak oxigént a vízbe. Az egyik berendezés az Agárdi Park Strandon javítja a minőséget, de levegőztető lesz még Gárdonyban, a Határárki kikötőnél és Velencén, az északi kanyarban is.

A Velencei-tónak nagyon alacsony a vízállása, közel 50 centivel van a minimális üzemvízszint alatt. Mivel elérkezett az első hőhullám, és a víz is felmelegszik 27-28 fokra, így a tavalyi tapasztalatok alapján már most elővigyázatosságból, felkészülésből elkezdtük a Velencei-tó levegőztetését” – mondta el a Fehérvár Televíziónak Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) igazgatója.

Szerdától a vízügyi igazgatóság harmadfokú vízminőség-kárelhárítási fokozatot rendelt el a Velencei-tónál, ami azt jelenti 24 órás figyelőszolgálat indul és folyamatos laborméréseket kezdtek meg a területen. 

A napokban egy lánctalpas jármű is érkezik a tóhoz Győrből annak érdekében, hogy ahol szükséges, be tudjanak avatkozni akár sekély vízben is. A Velencei-tó szellőztetése a megelőzés érdekében kezdődött el, a víz minden strandon alkalmas a fürdőzésre. 

A meleg hatására csökkenő oldott oxigén tartalma a vizekben országszerte probléma. Mátraszelén, mivel nem érkezik a Zagyvából vízutánpótlás, valamint a rendkívül vízhiányos és extrém meleg időjárásra való tekintettel egy jetski motoros vízijármű segítségével megkeverik a víz felszínét.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Youtube)