2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Vízpótlást terveznek a Maconkai-víztározónál

Vízpótlást terveznek a Maconkai-víztározónál

Kritikusan alacsony a Maconkai-víztározó vízállása, ezért a vízkezelő felkészült az esetleges vízpótlásra annak érdekében, hogy a közeljövőben esedékes három horgászversenyen ideálisak legyenek a feltételek. 

A Maconkai-víztározón augusztus 24. és 29. között rendezik meg a II. Method Feeder Klubcsapat Országos Bajnokságot, ezt követi szeptember 4-én a XVII. Médiakupa, majd szeptember 14-19. között az I. feeder free style method világbajnokság. 

A víztározó kezelője ezzel kapcsolatban közölte, ez a három kiemelt esemény már önmagában is komoly szervezést, előkészületet igényel, de tovább bonyolítja a helyzetet az aszály okozta kritikusan alacsony vízállás is. 

A horgászok tájékoztatására intézkedési tervet fogadtak el, amelyet szükség esetén aktualizálnak majd. Ebben rögzítik, hogy jelenleg folyik a vízpótlás tervezése, melyet ismét a Mátraszelei-tározó vízbázisának részbeni felhasználásával készülnek megvalósítani a haszonbérlő Magyar Országos Horgász Szövetség és az érintett horgászegyesületek, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság közreműködésével. 

A tervek szerint a beépített kisebb tolózáras zsilipet az augusztus 20-i hétvége után nyithatják meg, valamint várhatóan szükséges lesz a vb előtt nagyobb teljesítménnyel (vízhozammal), szivattyús átemelésre is. 

„A konkrétumokról hamarosan beszámolunk, de a részleteket befolyásolhatja még egy jelentős csapadék is. Ha ez bekövetkezik és a tározói vízszint eléri a 425 centimétert, akkor a vízpótlást nem rendeljük el. A vízpótlással tervezett tározótéri vízszintnövekmény 25 centi” – hangsúlyozta a vízkezelő, amely pontytelepítéseket is tervez még augusztus 23-án. 

Maconkán még szintén a rangos versenyeket megelőzően terveznek nádvágást és parti növényirtást is.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Maconkai-víztározó és tórendszere FB-oldala)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!