2022. január 18. kedd | Piroska
Dr. Peca

Tuti tippek: így kerüld el a törpeharcsát!

Tuti tippek: így kerüld el a törpeharcsát!

A Pecaverzum Dr. Peca rovatában Bózsó András, a Carp Fanatic Team tagjának írása a törpeharcsák szelektálásáról. Hasznos tippek, hogy elkerüljük bosszantó jelenlétüket.

Az interneten számos víz alatti felvétel található a törpeharcsák táplálkozásáról, amelyek mutatják, hogy mennyire agresszív és falánk kis állatok, akik szinte pár perc alatt ellepik az etetésünket. Ezt gyakorlatilag már minden horgász megtapasztalta. 

Hogy hogyan is lehetne ezt a megkeserítően idegesítő halfajt elkerülni horgászataink során? Véleményem szerint teljes mértékben nem lehet elkerülni és szelektálni őket, de szeretnék pár, már általam használt és bevált tippet adni a törpeharcsával bajlódó horgászoknak.

1. Tipp: Külön etetés létrehozása a törpeharcsáknak

Gyakran feederezek olyan holtágakon, ahol a törpeharcsák jelentős mértékben elszaporodtak. Ebben a helyzetben gyakran hozok létre külön etetést a törpéknek, rendszerint olcsóbb etetőanyagból, és e köré/mellé horgászom több méterrel method módszerrel. 

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a törpéknek fenntartott etetést nem szabad elhanyagolni, időközönként szükséges a ráetetés. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ezzel a módszerrel kb. 60-70 százalékban lehet elkerülni a törpeharcsát, ellenben a törpéknek létrehozott etetés körül elcsíphetünk pár szebb keszeget és kárászt, illetve a pontyok is megjelenhetnek a környéken.

2. Tipp: Vízközti feederezés

Idén nyáron nagy sikerrel alkalmaztam ezt a módszert a Peresi-Holt-Körösön, ahol pár óra leforgása alatt több kiló keszeget és kárászt sikerült fognom körülbelül 2 méteres előkével, lebegő csalival és a kosárba majdnem folyósra kevert etetőanyaggal. Szerelékem egy egyszerű, csúszó alagút kosárból (30 gramm) állt, ebbe került a „toccsanósra” kevert etetőanyag, amely még bedobás hatására éppen nem hullott ki a kosárból. 

Ennél a módszernél felesleges az 50-60 méteres táv horgászata, hiszen a laza szerkezetű etetőanyag egy erősebb dobás hatására el se jutna a kívánt helyig. Az általam meghorgászott táv 20 méter volt, melyet 1-2 perces ütemmel horgásztam. Azt elmondhatom, hogy a törpeharcsát nagyon jól sikerült kizárnom, hiszen 10 halból 1 volt az.

3. Tipp: Aprómagok elkerülése bojlizás közben, hallisztmentes és kemény bojlik használata

A bojlis módszert rendszerint holtágakon, csatornákon és más vad jellegű vizeken használom. Megtapasztaltam, hogy aprómag (kukorica, búza, stb.) használatával a nyári hónapokban pillanatok alatt be lehet húzni a törpeharcsát az etetésre, majd a felkínált bojlit pár óra alatt eltüntetik. Ez elkerülhető azzal, ha csak keményre szárított és véleményem szerint szénhidrátalapú bojlit szórunk az etetésre. 

Tudom, ez sem garancia, de az etetésünk nagyobb részben várja meg a később érkező termetesebb pontyokat. Sokan alkalmazzák, köztük én is a tigrismogyorót aprómagok helyett. Szóval ezt is merem ajánlani, de az etetési mennyiséggel csínján kell bánni, mivel nagyon magas a tápértéke.

(szerző: Bózsó András, Carp Fanatic Team)

Te is szeretsz írni a pecáról, netán filmezel?

Keresd meg a Pecaverzumot, és publikálj nálunk! Elérsz minket Facebook Messengeren és a pecaverzum@gmail.com címen is.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára! Még több Dr. Peca írás ERRE!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!