2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Galériák

12 kilós süllőt is kimentettek a tiszai ártérből – fotókkal

12 kilós süllőt is kimentettek a tiszai ártérből – fotókkal

Júniusban is tevékenykedtek a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) halőrei. Sikeres volt a Vezseny melletti halmentés: az akciónak köszönhetően egy hatalmas süllő, valamint pontyok, keszegek, balinok is visszajutottak az élő Tiszába.

A folyók áradásakor a víz alá került sekélyebb ártéri részekre kiúsznak a táplálékot, ívó- és búvóhelyet kereső halak. Apadáskor, ahogy a folyó visszahúzódik, a mederbe visszaúszó halak megmenekülnek. A nagyobb mélyedésekben, gödrökben, árkokban azonban megmarad a víz, így kisebb-nagyobb tavacskák képződnek. Gyakori, hogy ezekben az állóvizekben ott rekednek különféle halak. A víz azonban folyamatosan apad, így egyre nő annak veszélye, hogy az itt tanyát ütött uszonyosok végül megfulladnak. Ezért fontos a rendszeres halmentés – írja a szoljon.hu.

A KTVHESZ feladatai közé tartozik a kezelésében lévő vízterületeken végzett halmentés. Halőrei ezért folyamatosan ellenőrzik a Tisza árterét. Többek között Vezsenynél is van olyan, áradásnál elöntött terület, ahol megmaradt a víz az apadás után is.

Donkó Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója kifejtette, a különféle, mozgásos jelenségek arra utaltak, hogy ez a terület is rejt halakat. Bár az itteni víz még elég mély ahhoz, hogy közvetlen veszély fenyegesse a kopoltyúsokat, a napokban a szövetség két szerződéses halásszal és hét hivatásos halőrrel kivonult Vezsenyhez, hogy hálót kivetve begyűjtsék az itt tanyázó halakat.

Összesen tíz kiló keszeg, négy-négy kiló ponty és balin, tíz kiló sügér akadt fenn a hálóban, de egy hatalmas, 12 kilós fogassüllőt is sikerült megfogni. Az őshonos halak természetesen visszanyerték szabadságukat: kifogásuk után gyorsan tartályba helyezték azokat és visszajuttatták az élő Tiszába.

Emellett begyűjtöttek 13 kiló inváziós halfajnak számító ezüstkárászt és kettrő kiló törpeharcsát is, ezeket elszállították a helyszínről.

A halőrök pedig továbbra is figyelemmel kísérik az ártereket, további kint rekedt halak után kutatva. A vízterület halgazdasági hasznosítójának egyébként kötelessége elvégezni az őshonos halállományok túlélését biztosító mentést minden olyan esetben, amikor a halmentés becsült költsége nem haladja meg a menthető halállomány halgazdasági értékét és a mentésnek nincsenek természetvédelmi akadályai.

Idén nem először szerveztek már hasonló akciót, többek között Tiszasülynél is mentettek már halakat, ahol sokkal nehezebb terepviszonyok között kellett helyt állniuk a szakembereknek. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: KTVHESZ)