2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Galériák

A legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Sajón és a Tarnán – fotókkal

A legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Sajón és a Tarnán – fotókkal

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője csütörtökön, az MTI megkeresésére.

Siklós Gabriella elmondta: országszerte jelenleg  510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget.     

Jelezte: a Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent. 

A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó, vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás – tette hozzá a szóvivő.

A Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékutat szerda este, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű utat is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig 1 kilométeres szakaszát zárták le.

A heves esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly vízszintemelkedése miatt rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget, több családot ki is kellett már költöztetni – írja a Telex az önkormányzat közösségi oldalára hivatkozva. 

A homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. 

Az önkormányzat reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek otthonukba a kiköltöztetett családok. Az időjárási előrejelzések szerint csapadékra jövő keddig lehet számítani, amely megnehezítheti az ártérben álló házak védelmét.

A Sajó és a Tarna mellett más folyóinkon is árhullámok indultak el a szerdai hidrológiai előrejelzések alapján a Bodrogon és a Zagyván II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet érhet el a vízállás a következő napokban. Ugyanakkor jelentős vízszintemelkedés alakult ki az Ipolyon és a Bódván is, de több dunántúli folyónk vízszintje is megemelkedett. 

A következő napokban még több folyónk indul áradásnak, árhullám vonulhat le többek között a Tiszán, a Hernádon, a Túron, a Szamoson, a Krasznán és a Körösökön is.

Fotógaléria

Vízátfolyások a Sajó folyó áradása miatt lezárt úton Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 19-én:

A Sajó áradása miatt vízzel elöntött terület Sajóivánka határában 2023. január 19-én:

A megáradt Ipoly által elárasztott Rákóczi út Ipolytarnócon 2023. január 19-én. A folyó vízszintemelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: (MTI/Vajda János, MTI/Komka Péter):