2023. december 1. péntek | Elza
Galériák

A süllők és a lazacok ősivarsejt-átültetésről tartottak előadást a MATE kutatói Görögországban

A süllők és a lazacok ősivarsejt-átültetésről tartottak előadást a MATE kutatói Görögországban

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének kollégái május 14-19. között részt vettek a „12th Intenational Symposium on the Reproductive Physiology of Fish” (12. Nemzetközi Szimpózium a Halak Szaporodási Fiziológiájáról) nemzetközi konferencián, ami a halak szaporodás-élettanával foglalkozó kutatók négyévente megrendezésre kerülő találkozója.

A görögországi rendezvényen olyan témákat tárgyaltak meg önálló szekciók formájában mint a gametogenezis hím és nőivarban, ivarsejt-minőség, ivari determináció és differenciáció, feromonok és endokrinológia, biotechnológia a szaporításban, illetve a gyakorlati halszaporítás – olvasható a tanszék közleményében.

A MATE képviseletében Kitanović Nevena PhD-hallgató a süllő indukált oocita-érleléséről, Dr. Marinović Zoran tudományos munkatárs pedig a lazacfélékben folytatott ősivarsejt-átültetésről mutatott be posztert. 

A tanszék vezetőjét, Dr. Horváth Ákos egyetemi tanárt az a megtiszteltetés érte, hogy felkért előadóként a „Reproduction in aquaculture” (Szaporodás az akvakultúrában) szekció indító előadását tarthatta meg az ivarsejt-mélyhűtés halgazdálkodási gyakorlati alkalmazásáról az utóbbi 5-6 év tapasztalatai alapján.

A résztvevők köszönetet mondanak a kiváló szervezésért és a jó hangulatban eltelt tudományos rendezvényért a konferencia szervezőinek, külön kiemelve Dr. Constantinos C. Mylonast, a Hellenic Center for Marine Research vezető kutatóját és a szervezőbizottság elnökét.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MATE)