2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Galériák

A Tisza helyett a Rábán zajlott az idei első tiszavirágzás

A Tisza helyett a Rábán zajlott az idei első tiszavirágzás

Június 1-én koraeste „virágzott ki” a Kis-Rába Beled közelében. Az Európában csak Magyarországon megfigyelhető jelenség 1-2 óráig tartott.

Jellemzően június elején-közepén veszi kezdetét a kérészek rajzása, mely a Tisza vonalán minden évben megszokott, ám méltón várt jelenség. 

Az egyedülálló műsor Európában csak nálunk figyelhető meg. Kevesen tudják, hogy bár a másik nevük „tiszavirág”, a kérészek nem csak a Tiszán jelennek meg nyár elején. 

A lárvák három teljes évig fejlődnek a víz alatt, utána kirepülnek, násztáncot járnak, petéket raknak, majd elpusztulnak. Idén a rövid műsor nem a Tiszán kezdődött. 

Június 1-jén a Kis-Rábán, Beled közelében csodálhattuk meg a jelenséget. Részletes leírást és képeket az ELTE Savaria Biológia Tanszék közölt Facebook-oldalán – szúrta ki a posztot az idokep.hu.

„Európa síkvidéki folyóiban egykor elterjedt tiszavirág (Palingenia longicauda) a XX. század 70-es éveire a Kárpát-medence területét kivéve kipusztult az európai folyókból. Sokan ma is úgy tudják, hogy csupán a Tisza vízrendszerében élte túl a faj az ember »környezetátalakító« tevékenységét” – olvasható Dr. Szinetár Csaba írásában. 

A védett rovar korábbi elterjedési területének 95 százalékát elvesztette, de Rábában fennmaradt populációjának kiemelkedő jelentősége van a faj genetikai sokféleségének megőrzésében. 

A Debreceni Tudományegyetem kutatói által végzett populációgenetikai vizsgálatok eredményei alapján tudjuk, hogy a nagyobb földrajzi távolság ellenére a rábai és egykori rajnai populációk közelebb állnak egymáshoz, mint a rábai és tiszai népességek. 

Arra a következtetésre jutottak, hogy az utolsó eljegesedést követően két Duna-menti refúgiumból népesültek be az európai folyók. 

A Rába és a Rajna közös menedékhelyről települt be. A tiszai és rábai populációk eltérő genetikai állományából fakadhat, hogy fajra jellemző általában júniusi közepére eső rajzás a Rábán mindig korábban tapasztalható.

Idén különösen korán, június 1-én koraeste „virágzott ki” a Kis-Rába Beled közelében. A csatolt képek ott készültek a védett rovar csupán 1-2 óráig tartó rajzásakor, ami a három évig fejlődő lárvákból frissen kikelő imágók szaporodási eseménye, tiszavirág életű ünnepe zajlott – zárul Dr. Szinetár Csaba beszámolója. 

Tiszavirágzást észleltek a Nagykunsági-főcsatornán. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Dr. Szinetár Csaba/ELTE Savaria Biológiai Tanszék FB-oldala)