2024. június 20. csütörtök | Rafael
Galériák

A Zámolyi-víztározó összes vizét a Velencei-tóba vezetik – fotókkal

A Zámolyi-víztározó összes vizét a Velencei-tóba vezetik – fotókkal

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlésének elnöke csütörtökön közösségi oldalán jelentette be, hogy újabb, ezúttal 2,5 millió köbméternyi víz kerül a Velencei-tóba, amely becslések szerint további 11 centiméteres vízszint emelkedést jelent.

Molnár Krisztián a Zámolyi-víztározó teljes leengedésével kapcsolatos munkálatokat, a próbaeresztés megkezdését a helyszínen Tessely Zoltán országgyűlési képviselővel, Csonki Istvánnal, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójával és Buda Attilával, a Vértesaljai Horgász Egyesület elnökével együtt tekintette meg – írja a feol.hu.

Az elképzelés az, hogy néhány hét alatt a tározó vizét az új, úgynevezett „bypass” csatornán keresztül a Velencei-tóba vezessék, amelynek köszönhetően legkésőbb másfél hónap alatt további 11 centimétert emelkedik annak vízszintje. 

Molnár Krisztinán bejegyzésében megjegyezte: előbb szerették volna indítani ezt a munkát, de az új csatorna engedélyének „folyamatos, szándékos, obstrukciós jellegű fellebbezésével” késleltették a művelet megindítását.

Jó hír, hogy – a Pátkai-víztározót is kezelő Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségével együttműködve – megkezdődik a tervezése egy új, állandó jellegű, a tározótól függetlenül működő, mintegy 50-100 hektáros horgásztó kialakításának a Rovákja-patak torkolatánál.

A Velencei-tó vízpótlása a Pátkai- és a Zámolyi-víztározóból 2023. december 19-én kezdődött meg. Akkor a vízállás 103 centiméter volt. 

A Velencei-tó vízmércéje csütörtökön délután 140 centimétert mutatott, ezt az üdülőszezon kezdetéig 160 centiméterig szeretnék megnövelni.

A Velencei-tó minimum szabályozási szintje 130, míg a maximum 170 centi. 

Intenzív táplálkozásba kezdett a ponty a Velencei-tavon. Részletek és fotók ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Molnár Krisztián FB-oldala)