2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Galériák

Apró pontyoktól a kecsegékig – hat halfaj egyedeit telepítették a Körösökön

Apró pontyoktól a kecsegékig – hat halfaj egyedeit telepítették a Körösökön

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) a nyár eleje óta hat halfaj egyedeit telepítette a kezelésében lévő vízterületekre. A halasítások jövő héten pontyokkal és egy hetedik fajjal folytatódnak. 

A KHESZ beszámolója szerint éves telepítési programjuk megszokott elemét adja, hogy nem csupán tavasszal és ősszel, hanem a horgászturisztikai főszezonra való tekintettel nyáron is jelentős mennyiségben helyeznek ki pontyokat a frekventált vízterületekre.

Ennek tükrében június első felében összesen mintegy 300 mázsa háromnyaras ponty érkezett a folyókba, a holtágakba, a tavakba és a csatornákba, a horgászok többsége számára bizonyára imponáló, 2 kilogrammos átlagméretben.

A júniusi standard pontyos szállítmányok mellett a faj előnevelt, 3 centiméteres apróságai is a vizek lakói lettek, ezúttal 172.800 darabot jelentő tétel szerint.

A horgászigényeket szem előtt tartó nyári telepítésekben hangsúlyosan megjelenő „visszafogható” méretű pontyok mellett természetesen folyamatosan érkeznek azok a szezonálisan vagy a piacon alkalomszerűen megjelenő halfajok egyedei is, amelyek beszerzésére a KHESZ évszaktól függően (vagy éppen függetlenül) az egész éves telepítési ciklusban fokozott figyelmet fordít.

Ennek folyományaként június első felében a ragadozóhalakat képviselve mintegy 30.000 darab, 3 centiméteres előnevelt sügért helyeztek ki holtági, tavi, illetve csatornai vízterületekre.

Továbbá közel 50.000 darab, 3-6 centiméteres előnevelt süllőt, 50.000 darab, 5 centiméteres előnevelt balint, valamint közel 1000 kilogramm harcsát is szabadon engedtek. Utóbbiakból 3 kilós átlagtömeggel kerültek a vizekbe. 

A kis süllők kapcsán meg kell jegyezni, hogy a két lépcsőben érkező apróságok második szállítmányát 6-8 centiméteres egyedméret jellemezte, ami az előnevelt (idén keltetett) korosztályt tekintve kimagasló kondíció.

A KHESZ-nek – tokhalprogramját erősítve – alkalma nyílt 50 kilogramm összmennyiségű, 15 dekagramm átlagtömegű egynyaras kecsege megvásárlására is, amelyeket a Hármas-Körösbe helyeztek ki.

A nyár derekának közeledtével az előnevelt „klasszikus” ragadozók beszerzésének szezonja lecsengett – fogalmazott a szövetség.  

Hozzátették: a jövő hét folyamán előnevelt pontyok és domolykók érkezésére lehet még számítani, júliusban pedig folytatódnak a nyári pontytelepítések. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: KHESZ)