2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Galériák

Az aktív pecának köszönheti Eb-aranyát a nemzeti rendőr-horgászválogatott – fotókkal

Az aktív pecának köszönheti Eb-aranyát a nemzeti rendőr-horgászválogatott – fotókkal

Mint arról a Pecaverzum is beszámolt, Németországban, Barby település mellett, az Elbán rendezték meg szeptember 1-jén és 2-án a 34. Rendőr Horgász Európa-bajnokságot. Bár számos kihívással kellett szembenézniük a versenyzőknek, a magyar nemzeti rendőr-horgászválogatott kivívta az első helyet.

Hét országból indultak versenyzők – Anglia, Írország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Németország és Magyarország –, hat, kizárólag hivatásos rendőrökből álló nemzeti válogatott, továbbá nyolc regionális csapat. A magyar rendőrség a Lakatos Sándor alezredes vezette a magyar nemzeti rendőr-horgászválogatottal, valamint – Pregun Tamás alezredes vezetésével – egy regionális rendőralakulattal képviseltette magát.

A sikerhez vezető útról a résztvevők közül többen is megszólalnak a police.hu összefoglaló cikkében.  

– Az alapos felkészüléshez tartozott, hogy megtaláljuk a megfelelő etetőanyagot és csalit, így – miután a szervező ország megosztotta az információkat – rászántuk az időt, és júliusban Németországba utaztunk két napra, hogy feltérképezzük a területet – magyarázza Lakatos Sándor alezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) Rendészeti Igazgatóság osztályvezető-helyettese.

A szeptemberi versenyre már felkészülve érkeztek, tudták, mire számíthatnak.

– A legtöbben meglepődtek, ugyanis egy speciális, vadvízi horgászatra érkeztünk – folytatja Pregun Tamás alezredes, a KR Rendészeti Igazgatóság szolgálatszervező és csapatszolgálati főosztályának vezetője. – A terület még szinte érintetlennek számított. Megközelíteni sem volt egyszerű, ugyanis egyes részeken akkorára nőtt a növényzet, hogy csak bozótvágó késsel jutottunk le a partra, ahol nekünk kellett kialakítanunk a helyet. További kihívást jelentett a folyó erős áramlása, sodrása. A felszerelést és a csalit a körülményekhez igazítottuk. Két fordulót rendeztek, az első nap úszóval felszerelt, gyűrűs készség nélküli rakós botot használtunk, a második nap pedig a féder botozáshoz előkerültek a gyűrűs botok.

– Az erős sodrású folyóban teljesen más technikát kellett alkalmazni, mint a tavi horgászatnál. Míg a többi csapat megállított nehezékkel a nagy dévérkeszegeket próbálta megfogni, mi inkább aktív horgászatot folytattunk, és a jászkeszegeket, domolykókat vettük célba – mondja Lakatos Sándor. – Miután a szereléket bedobtuk a vízbe, hagytuk, hogy a folyó sodorja, majd amikor leúszott, ismét bedobtuk. Ez komoly kihívás és fizikai megterhelés egy ötórás verseny alatt, talán ezért nem próbálta ezt a módszert a csapatok nagy része. Emellett pedig ragasztott csontkukacot használtunk, amit nagyon szeretnek a halak.

A módszer sikeresnek bizonyult, ugyanis nemzeti válogatottunk a rakós botos fordulóban 19 ponttal az első helyen végzett, ezzel megelőzte a hazai pályán horgászó német, valamint az ír versenyzőket. 

A csapatból hárman is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, Gál Zoltán 13.710 grammal nyerte a D, míg Lakatos Sándor 7565 grammal a B szektort, Tímár Károly pedig 6020 grammal második lett a C szektorban. Horváth Béla az E szektor belső, szélső helyéről 5730 grammal az ötödik, míg Furkó Kálmán a tízedik helyen végzett, sajnos két jó halat „elveszített”. Volt olyan kapás, amely szakítással végződött. Túl nehéznek bizonyult a hal, és a felszerelés nem volt elég erős hozzá. 

A két magyar csapat végig összedolgozott, segítették egymást. A tartalék versenyzők végezték a háttérmunkát, akik a versenyzőkkel szinte egyenértékű szerepet töltöttek be, hiszen a logisztika mellett folyamatosan figyelték a többi versenyzőt, hogyan haladnak a szektorukban. Lakatos Sándor külön örült annak, hogy testvérével, Lakatos Attila alezredessel vehetett részt a versenyen, aki a csapat egyik tartalék versenyzője, segítője volt.

A második napon a németek igyekeztek behozni a lemaradásukat, azonban nem sikerült elég pontot szerezniük az első helyhez, így nemzeti csapatunk 52 ponttal aranyérmes lett.

A megmérettetés mellett a nemzeti kapcsolatok ápolása is rendkívül fontos. A rendőrök megosztjuk egymással a szakmai tapasztalatainkat, beszélgetnek a külföldi kollégákkal, akik különböző területeken dolgoznak, kezdve a terrorelhárítástól, a közlekedési, és a bűnügyi területig.

– Külön köszönetet szeretnénk mondani támogatóinknak, hiszen lehetővé tették, hogy részt vegyünk a versenyen, és a háttérből segítettek minket: az Országos Rendőr-főkapitányságnak és a Készenléti Rendőrségnek, a Magyar Rendészeti Sportszövetségnek, a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), és nem utolsósorban a Horgászatot Kedvelők Ligája Rendőr Horgász Egyesületnek – teszi hozzá Lakatos Sándor alezredes.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: police.hu)